Közel két hónapja egy újabb izgalmas hellyel bővült a belváros, ahová szívesen foglalnánk asztalt egy hétkönap esti könnyed vacsorához, vagy éppen egy szombat esti, élőzenés alapozáshoz. Bemutatjuk a Mátkát, a Gozsdu udvar legújabb éttermet, ahol a hazai konyha és hagyományörző enteriőr modern elemekkel teljesedik ki, és a hangulat sem utolsó.
A nyüzsgés középpontjában, mégsem a Gozsdu udvar leghangosabb részén nyitott meg a Mátka, ami éppen azoknak kedvez, akinek elegük van a hömpölygő turistacsoportokból és szívesen elszigetelődének pár órára, de ezért nem mennének túl messzire.
Tágas teraszáról és ízléses berendezéséről már messziről felismerhető a hely: antik bútorain népi motívumos kincsek díszelegnek, a falon pedig Hitka Viktória festett porcelánjaival találkozhatunk. Nagyon tetszett, hogy semmi sincsen túlgondolva, a vidéki életérzés kifinomultan járja át a helyet, nagyszüleinknél töltött gyerekkori emlékeket felidézve.
A régi és új eklektikája természetesen az étlapon is visszaköszön, de valószínűleg nem abban a formában, ahogy már ismerjük. Érdemes átgondolni a szezonálisan változó séfajánlatot is, de az á la carte fogásokban sem fogunk csalódni. Az előételek között épp úgy megtalálható a kacsamáj, mint az erdei gombakrém leves, ami a Mátka egyik legnépszerűbb előétele. A frissen szedett gombákat csak a tálalás pillanatában szórják rá a levesre, melynek forró gőze épp addig melegíti, hogy még finom roppanós maradjon.
Túróscsusza helyett juhtúrós szalvétagombócot kapunk a borjúpaprikás mellé, de ne lepődjünk meg azon sem, ha a fogasfilénk mellé lecsó érkezik körétnek bácskai módra, isteni hozzá!
Desszertek közül a Rákóczi túróst próbáltuk, amiről csak annyit árulunk el, hogy míg ízben megmaradt az eredeti receptúránál, textúrákban meglepetéseket tartogat.
A Mátka minket teljesen levett a lábunkról izgalmas, házias, mégis újhullámos konyhájával és az atmoszférával, ami számunkra leginkább a belváros casual oldalát képviseli. Szívesen térünk még vissza néhány gin tonicra és hagyjuk, hogy ismét meglepjenek!
További képeinkért kattints a galériára!
Kiknek ajánljuk: akik szeretik a hazai ízeket, mégis mindig többre vágynak, és nem bánják a csavart.
Mikor: szürkületben, vacsoraidőben ideálisan átérezhetjük a „belváros nyáron” életérzést, ezért ilyenkor a legjobb. Érdemes előre asztalt foglalni.
Marie Claire plusz: hétköznaponként ne lepődjünk meg, ha teraszról salsázó flashmobosokra leszünk figyelmesek, a Gozsdu elágazásánál mindig történik valami rendhagyó akció. A Mátkából ha akarjuk figyelemmel kísérhetjük a műsorokat, de ha éppen nem, elég háttal ülnünk az egésznek és már el is lazultunk.
A teljes étlapért kattints ide!
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi