Miért a dinnye a nyár legjobb ennivalója?

2019. július 26.
Az édes, zamatos és hideg dinnyénél nem lehet jobbat elképzelni a nyári melegben. Ráadásul rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre a hidratálástól a betegségek elleni harcig.

Nem csak gyerekeknek való a dinnye, a felnőttek se maradjanak ki a dinnyeevésből, hiszen kevés jobb dolog történhet a szervezetükkel. “Mindenki használja ki a szezonban a dinnye előnyös tulajdonságait” – javasolja Dr. Lisa Young, a New York Egyetem táplálkozástudományi szakembere.

1. Alacsony cukor, magas tápanyagtartalom.
A bikiniszezonban az egyik legfontosabb jellemzője a dinnyének, hogy rendkívül alacsony a kalóriatartalma. Feleannyi energiát tartalmaz, mint az áfonya vagy az őszibarack. Tartalmaz viszont bőven vitaminokat, C-, A- és különböző típusú B-vitaminokat vihetünk be a szervezetünbe a dinnyével, emellett béta karotint, magnéziumot és káliumot is találhatunk benne. A magokat se piszkáljuk ki a gyümölcsből, mivel értékes ásványi anyagok és E-vitamin van bennük. A dinnye illatát pedig illóolajok adják, melyek szintén jótékony hatásúak az egészségünkre nézve.


2. Segíthet a betegségmegelőzésben.
“Mivel a dinnyének magas az antioxidáns tartalma, segíthet a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos megbetegedések megelőzésében” – mondta el a táplálkozási szakember. A növényi tápanyagokat sokkal könnyebben hasznosítja a szervezetünk, így hatékonyabban harcolhatnak az anyagcsereproblémákból eredő betegségek ellen is, mint például a diabétesz. Az Oklahoma Egyetem kutatásából kiderült, hogy a dinnye tápanyagai segítik a bélflóra egészséges működését, így hozzájárulnak az egyes és kettes típusú diabétesz megelőzéséhez. A dinnye ráadásul olyan aminosavakat is tartalmaz, melyek segítenek az érfalak rugalmasságának megőrzésében, így a magas vérnyomás megelőzésében.

3. Remekül hidratál.
Mivel a gyümölcs kilencven százaléka víz, így nem meglepő, hogy a dinnye remekül hidratál a hőségben. Sajnos a folyadékpótlást nem lehet csak dinnyelével megoldani, a vízivást nem szabad elhanyagolni a dinnyeevés mellett sem.

4. Nagy mennyiségben jobb futóvá tesz.
A Journal of Applied Physiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a dinnyében található aminosavak növelik a test oxigénfelvételét, így javítják a sportteljesítményt. “Bár alacsony számú mintán végezték a vizsgálatot és nem ismételték meg, ám a nyári sportolás mellé kifejezetten jótékony hatású a dinnyeevés a folyadékpótlás szempontjából is”- mondta a szakember.

5. Segíti az edzés utáni regenerációt.
Egy spanyol tanulmányban kerékpárosokkal itattak fél liter természetes dinnyelevet edzés előtt, majd megvizsgálták az edzés utáni regenerációjukat. Úgy találták, hogy a dinnyelevet fogyasztó sportolók pulzusa hamarabb visszaállt az alacsonyabb szintre, emellett kevesebb izomfájdalomról számoltak be azokhoz képest, akik nem ittak edzés előtt a gyümölcsléből. Ez a hatás is a dinnye aminosav-tartalmának köszönhető.

6. Változatosan fogyasztható.
A legjobb párosítás, ha egy nagyon egészséges étel nagyon változatosan felhasználható a konyhában. A dinnyéből készíthetünk hűsítő levest, gyümölcspizza alapja lehet, de le is fagyaszthatjuk nyári popsickle-nek. Emelett salátába, feta sajttal is remek párost alkot, és az italokból sem kell kihagyn, ráadásuli, koktélalapnak sem utolsó.

Fotó: Unsplash