Hűtsd le magad ezzel a mennyei gazpachóval

2019. augusztus 01.
A gazpacho minden szempontból tökéletes választás a nyárra: egyrészt hűsíthetjük magunkat ezzel az egészséges levessel, és még a tűzhelyet sem kell bekapcsolnunk.

A spanyol konyha egyik legjobb találmánya a gazpacho: igazi kánikulaétel, vegák és vegánok is fogyaszthatják, tele van vitaminnal és még diétás is. Számtalan verzióban készülhet, de érdemes kikísérletezni a saját receptünket, hogy tényleg ízlésünkhöz igazíthassuk ezt a mennyei, hűsítő levest. Az eredeti receptbe egy kis kenyér is kerül, de mi ezt most kihagyjuk – a melegben sokkal kellemesebb, ha a leves igazán selymes és nem túl sűrű, a kenyeret pedig elfogyaszthatjuk a leves mellé pirítósként!

Hozzávalók:

  • 1 kg érett paradicsom
  • 1 db kaliforniai paprika (kicsumázva és kimagozva)
  • 1 nagyobb uborka meghámozva, kockákra vágva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma megpucolva, felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors
  • 1/2 csésze extraszűz olíva olaj
  • 2 tk sherry ecet (vagy fehérborecet)
  • 1 tk kristálycukor

Elkészítés:

  1. Először turmixgépben dolgozzuk össze a paradicsomot, paprikát, uborkát, vöröshagymát és fokhagymát! Adjuk hozzá az ecetet, ízesítsük sóval, borssal, kristálycukorral, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olíva olajat is.
  2. A levest passzírozzuk át, majd hűtsük le! Hidegen fogyasszuk, pirított baguette karikákkal és friss zöldfűszerekkel a tetején!

Fotó: Unsplash.com