5 perces reggeli hétvégi későn kelőknek

2019. augusztus 03.
Ha a hétvégén megengeded magadnak, hogy későn kelj, van egy szuper öltetünk. Nemes Nóra, a NoSalty Ízhuszár rovatának gasztrobloggere hozta el nektek ezt az 5 perc alatt elkészíthető reggelit.

A hétvégi reggelinek van valami varázsa. Más, mint a futtában betömött péksüti a metrón, de akár a gonddal összeválogatott magokból és aszalt gyümölcsökből készített tudatos házi müzli is. Tök mindegy, hogy nyár van, és kertben, vagy piacon vásárolt föld illatú paradicsommal dobjuk fel a kertben vagy az erkélyen tálalt reggelit, vagy forró teával a hideg időben oly’ népszerű bundás kenyeret, nem ez a lényeg.

Attól olyan jó, hogy van rá idő. Nem kell sehová rohanni, meg lehet szépen teríteni, lehet utána újságot olvasni, sőt, még a tányérokat is ott lehet felejteni egy kis időre. A szombat reggel pont addig gyönyörű, amíg el tudjuk felejteni, hogy ma mosni és kéne, meg kicsit takarítani, az ebéd előkészületeiről nem beszélve…Szóval pont ezért kell a nagy reggeli. Akkor egy kicsit minden várhat.

A szombat másik nagy előnye a sokáig alvás. Kisgyerekesek most fordítsák el a fejüket, és vigasztalódjanak a tudattal, hogy előbb-utóbb megnőnek, és akkor megint lehet kicsit tovább lustázni. A nagy, kényelmes reggeli – aminek hála, nem baj, ha az ebéd késik – és az ágyban maradás azonban sajnos kicsit ütik egymást. Na, pont erre a szitura van ez a reggeli!

Pofonegyszerű ötlet, biztos sokan próbáltátok már, hogy a tojást vagy omlettet nem serpenyőben, hanem kis szufléstálban, tepsiben, vagy bárhogy máshogy sütöttétek meg. Az is jópofa, és kétség kívül ad plusz 20 percet, ami alatt visszasunnyoghatunk a paplan alá – ebben a mókában még a kisgyerekesek, sőt, liberális kutyatulajdonosak is részt vehetnek! Ami ebben a receptben különlegesebb, az a buciban való sütés.

Én most épp zsúrkenyérben készítettem, de a tojásos keveréket önthetjük zsemlébe is, sőt, ha egy hadseregnek készítjük, akkor akár egy kilós kenyérbe is, bár akkor kétségtelenül meg fog nőni a sütési idő… Lényeg, hogy valamilyen puhább péktermékbe kerüljön, mert egy keményebb típus, például baguette nagyon kiszáradna a sütési idő alatt. A benne lévő plusz dolgok, a bacon és az újhagyma fakultatívak, mehet bele bármilyen felvágott, maradék hús vagy zöldség. Az előkészítés 5 perc alatt megvan, aztán legalább húsz percetek van a további lustizásra. Sőt, a sütő még a konyhát is finoman bemelegíti, mire elkészül. Na, kell ennél jobb ajánlat egy tökéletes szombat reggelre?

A receptért kattints a NoSalty ízHUSZÁR blogra!