Mit rendelnek a baristák egy kávézóban?

2019. augusztus 09.
A baristák mindent tudnak arról, mitől jó egy csésze kávé, mi a valódi különbség a sötét és világos pörkölés között, és milyen melegen kell felszolgálni egy lattét.

Fogadjuk meg a baristák és kávészakértők tanácsait a kávérendelés fortélyairól, és mi is úgy rendelhetünk a kávézókban, mint a hozzáértők.

A sima fekete mindent elárul
Egy sima fekete rendeléséből a baristák meg tudják mondani, hogy a kávézó törődik-e a legegyszerűbb italokkal is, vagy csupán a különlegességekre fordítanak figyelmet. “A legjobb kávézók nagy figyelmet fordítanak a szimpla feketére is. Eszpresszót rendelni olyan, mintha ellenőriznénk a minőséget” – mondta Garrett Oden, a JavaPresse Coffee Co. menedzsere az Insidernek. Így kiderül, hogy az épp felkapott hely szívét-lelkét beleteszi-e a főzésbe és a kávéba, vagy akár órákra felügyelet nélkül hagyja a csepegő filteres kávét.


Ne féljünk a ház specialitásától
Ha nem tudunk dönteni, mit rendeljünk, egyszerűen kérjük azt, amit a hely baristája javasol. “Ha valami másra vágyom, mindig a baristára bízom, hogy mit készít nekem. Legyen az ínycsiklandó eszpresszó, a hely jellegzetes mixe, vagy csak szezonális ajánlat, ha hely dolgozója azt mondja, hogy elég izgalmas ahhoz, hogy megkóstoljam, akkor vállalom” – mondta Allie Caran barista, akinek a filteres fekete kávé a kedvence azon túl, hogy gyakran kéri a ház ajánlatát.

Szezonális italok cukormentes sziruppal
“Ha szeretnénk csökkenteni a szervezetünkbe bevitt kalóriát és cukrot, kérjük a szezonális italokat cukormentes sziruppal és öntettel” – javasolta Emily Tills dietetikus, aki korábban a Starbucks baristája volt. Kedvenc karácsonyi kávéja a cold brew két adag cukormentes mentolos sziruppal, és egy csipet mokka öntettel az édes vaníliakrém fölött.

Hagyjuk ki a tejet és cukrot
Ahelyett, hogy mindent kérnénk a kávénkba, ha új helyen járunk, kérjük tisztán, még tejet és cukrot se tegyünk bele. Felton Jones pörkölőmester szerint a tiszta fekete rendelésével ismerhetjük meg a kávé igazi profilját, szinte érezhetjük a kávébabok ízét.

Érzékeny gyomornak sötét pörkölés való
Egy erős kávé után hasmenésünk lesz és elrontja a gyomrunk? Próbáljuk ki, hogy sötétebb pörkölésű változatra váltunk. “A sötétebb pörkölés könnyebb a gyomornak, mivel kevesebb savat termel” – magyarázta Felton Jones. Ezt a jelenséget ráadásul tudományosan is alátámasztották.

Próbáljuk ki a cortadót
Ha szeretjük az eszpresszó intenzív és átható ízét, ám a gyomrunk nem bírja a keserűségét, rendeljünk helyette cortadót. Ugyanannyi kávét és meleg tejet tartalmaz, ám a tej semlegesíti a kávé savasságát anélkül, hogy elnyomná az ízét. “A kedvenc italom a cortado. Pont elegendő tej van benne, ám a kávébab ízét nem befolyásolja. A tökéletes ital napközben” – mondta Meg Semeniuk, a miami OTL kávézó menedzsere. 

Fotó: Unsplash