5 ok, amiért a bőröd nem szereti a kávét

2019. június 12.
A kávétól sokan tartanak, sokaknak pedig a nap fénypontját jelenti. De ha nem vagy tökéletesen elégedett a bőröddel, akkor érdemes megfontolnod, hogy feladd (legalább egy időre). Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla 5 okot is ad erre.

A lehető legtisztábban étkezem, nem eszem tejterméket, finomított cukrot, kétnaponta cserélem a párnahuzatom, hetente mosom a sminkecseteimet, nagyon figyelek, mit kenek az arcomra, jógázom, meditálok és még sorolhatnám, a pattanásaim viszont mindezek ellenére csak nem akarnak végleg eltűnni az életemből. Oké, nem olyan szörnyű a helyzet, hiszen nem borítja álltól homlokig egybefüggő „ragyatenger” az arcomat (hála az égnek!), de engem az a 3-4 dudor is nagyon zavar, főleg, mert többnyire belső pattiról van szó, ami a legkegyetlenebb fajta (fáj, viszont kinyomni nem lehet, és 2 hétig tuti nem szabadulok tőle).


Nagyjából tinikorom óta küzdök velük (azóta azért óriási a javulás, persze), a végleges, tutibiztos megoldást azonban egyelőre nem találtam meg ellenük.
Az egyetlen dolog, amit nem próbáltam még ki, az a kávé elhagyása. Illetve nem igaz, egyszer nekiugrottam, de a 4. napon csaltam, és onnantól borult az egész. Az igazság az, hogy szenvedélyem a kávé. Imádom az illatát, az ízét, és az egész kis meghitt szertartást, ami az elkészítésével és az elfogyasztásával jár. Sosem ittam sokat, napi egy, maximum kettő – ennyi nekem bőven elég volt. Az viszont kellett. Minden. Egyes. Nap. Sokszor – főleg, mikor a fiam még pici baba volt – gyakorlatilag a napom fénypontja volt egy nagy bögre habos, zab- vagy szójatejes latte. Ahh! Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a párom olasz, és hát ebből kifolyólag Olaszországba is elég gyakran járunk, ahol a kávézás egy egészen más dimenzióját tapasztalhatja meg az ember. Ott simán megiszom a presszót is minden nélkül, míg itthon ezt szinte elképzelhetetlennek tartom.


De térjünk vissza a lényegre: egy ideje megint elkezdett bedurvulni a bőröm, még olyan helyen is jöttek elő kis puklik, ahol az esetek 99%-ban soha, szóval úgy döntöttem, próbáljuk meg most tényleg komolyan ezt a kávé detoxot. Jelentem: ma 18. napja nem ittam. És hogy van-e változás? Van! Mindjárt részletezem is, de előbb íme az 5 ok, amiért jót tehet a bőrödnek, ha lemondasz a kávéról.

1. A kávé stresszeli a szervezetet, zsírosítja a bőrt, eltömíti a pórusokat  

A kávé megemeli a stresszhormon szintjét a szervezetben, melynek következtében több inzulin kezd el termelődni, ez pedig a bőr erőteljesebb faggyútermelését váltja ki. Emellett az új bőrsejtek túlzott képződését is előidézi, ami a pórusok eltömődéséhez vezethet. E kettő máris elég ahhoz, hogy könnyebben feltűnjön a színen néhány jól megtermett pattanás.

2. Akadályozza a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását

Amikor evés előtt vagy után közvetlenül (vagy max. 1 órán belül) legurítasz egy jó erős feketét, az gátolja az elfogyasztott ételben található vitaminok és ásványi anyagok többségének (különösen a vasnak, cinknek, szelénnek és a kalciumnak) a felszívódását. Ami rossz hír, hiszen a szép, tiszta bőrhöz óriási szükség van rájuk.

3. Savasít és károsítja a bélflórát

Az előző posztomban pont a bélflóra fontosságáról írtam – ezt itt elolvashatod, ha még nem tetted. Sajnálatos, de tény, hogy a kávé savasságából kifolyólag negatív irányba billenti a bacik arányát a bélben. Ez a B vitaminok csökkent termelését is előidézheti (ugyanis azok itt, a bélben termelődnek) – ami pedig az akne mellett még számos más egészségügyi problémát is generálhat.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Unsplash