Kedvenc helyünk a héten: Café Flore Matin et Soir

2019. augusztus 14.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Buda kétségtelenül legfranciásabb helye megújult étlappal és csapattagokkal ismét megnyitotta kapuit a Hattyú utcában. Eláruljuk, miért érdemes újra ellátogatni a Café Flore-ba akár egy vasárnapi brunchra, vagy éppen egy pezsgős csigavacsorára.

Egy apró, zöld teraszos oázisként bújik meg a Hattyú és Batthyány utca elágazásánál levő kis téren a város legfranciásabb kávézója. Tóth Flóra Emese, a kávézó megálmodója, ha akarná se tudná tagadni, hogy minden inspirációja kedvenc városából, Párizsból érkezett. Szerette volna, ha Budapesten is lenne egy hely, ahová a Café de Flore-hoz hasonlóan eljárnak az emberek, és akár egy eszpresszóra, akár egy hosszabb brunchra, de megtapasztalnák az életérzést, amiért ő maga szerelembe esett a városba.

A 2016-os nyitás után Flóra 2018 decemberében, a szomszédos házban megnyitotta édesség és ajándékboltját, a Les Cadeaux de Flore-t, ahol karácsonykor mi is meglátogattuk. Az ajándékbolt nyitás miatt a kávézó sajnos hosszabb téli szünetet tartott. Idén júliusban azonban, a gasztronómiában már jártas Királyi-Papp Nóra megtartva Flóra eredeti koncepcióját, kiegészítve azt saját ötleteivel újranyitotta a Hattyú utcai kis oázist. Nóri a hely lelkeként felügyel mindent a menütől, a vendégek kiszolgálásáig, Flóra pedig a szomszédos édességműhelyben készíti a kávézó süteményeit és természetesen gyakran jön látogatóba első szerelem gyermekéhez.

Míg Flóra Pierre Hermé és Alain Ducasse receptjeit gondolja újra, Nóra a kávézó konyháján naponta változó menüvel készül és klasszikus francia fogásokon gondolkodik. Így készült el legújabb étlapjuk is, melyen a különböző tojásos reggeliktől kezdve tésztákból és sajtkülönlegességekből is találunk ínyencségeket. Bruncholni egyébként is egész nap érkezhetünk, ami különösen jó hír egy kényelmes, későn-kelős vasárnap délután. A francia kultúra jegyében napszaktól függetlenül javasolni fognak egy pohár Antech Limoux Tradition Brut-t a menőnk mellé.

Mi éppen vacsorára érkeztünk és teljes mértékben Nórára és Flórára bíztuk magunkat az ételek terén. A kedvencünk a cserépben sült camambert lett, de bármikor be tudnánk ugrani Nóra házi quiche-jére, ahogy a francia hagymás tésztája is említésre méltó, az egyszerű nagyszerűség jegyében. Könnyed, mégis tartalmas és finom ételek, melyek után még szívesen fogadtuk a meglepetés desszerteket.

9 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára!

Flóra minden süteményből készült nekünk kóstolóval, és ugyan nehéz csak egyet kiemelni közülük, leginkább a citrom tartot szerettük. A felhozatal naponta változik, de a népszerű karamellás croissantból, tejes clafoutis-ból és csokitortából nagy eséllyel találunk majd a vitrinben.

Nem is kell ennél több boldogsághormon egy napra.

Kiknek ajánljuk: későn kelőknek délutáni reggelizékekhez, a legklasszikussabb értelemben vett romantikus randevúkhoz és barátnős találkozókhoz, nem utolsó sorban a francia főváros szerelmeseinek.

Marie Claire plusz: lebomló, virágmintás szívószálaikkal azonnal levettek minket a lábunkról.

Árfekvés: a reggelik és a napi ebédmenü 1200 Ft-tól, míg a sütemények 690 Ft-tól-ig kérhetők.

Mikor: szerintünk naplementében verhetetlenül romantikus.

nyitvatartás: keddtől szombatig 9.00-21.00 óráig, vasárnap 11.00-15.00-ig érkezhetünk.