Melengető minestrone leves fűszeres pászkagombóccal

2019. október 10. |

Az olaszok kedvenc levese ezúttal a zsidó konyha egyik nagy slágerével egészül ki. Gelb Tatjána új, különleges kötetéből a Színes konyhából hoztunk egy receptet.

“Számomra a minestrone nem leves, hanem egy igazi remekmű, mivel mindenki maga „festi”. Saját ízlése szerint állít össze egy csokrot zöldségekből és zöldfűszerekből – ez igazán izgalmas és kreatív feladat. Itt is a kontrasztokra építünk. A neve is szép, a külleme is élénk, színes és az íze is varázslatos. Emellett lehet böjti, lehet diétás, lehet átlátszó, de akár sűrű és nagyon tartalmas is. Az alapok – szokás szerint – nagyon egyszerűek.”

 

Hozzávalók 6 adaghoz

A leveshez:

  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 szárzeller
  • 1 paprika
  • 1 zsenge cukkini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 10 dkg zöldbab
  • 1–1,5 liter zöldségalaplé

A gombóchoz:

  • 2 tojás
  • 1 pohár (2 dl) pászkaliszt
  • (a pászkalisztet otthon is
  • elkészíthetjük: daráljuk
  • meg a pászkát kávédarálóban)
  • 1 dl meleg víz
  • frissen őrölt fekete bors
  • csipetnyi szárított
  • provence-i fűszerkeverék
  • csipetnyi őrölt szerecsendió

A tálaláshoz:

  • reszelt parmezán

 

Elkészítés: 

Első lépés: a zöldségek lassú dinsztelése nagyobb mennyiségű olívaolajon. Semmiképp se süssük a zöldségeket, inkább lassan pároljuk. Ez nem gyors, ellenben igen kellemes folyamat. A varázslatos illatok hullámai váltják egymást, összekeverednek, és különleges kombinációkat alkotnak. A második lépés az alaplé hozzáadása.

Maga a főzés már jóval kevesebb időt igényel. Az alaplé elkészítéséhez (1,5 literhez) egy nagy csomó zöldfűszert használtam, amelyben volt kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, babérlevél, emellett szétnyomott (nem tisztított) fokhagymát, sót és őrölt fekete borsot tettem bele. Az illata fantasztikus.

Előveszünk egy nagy serpenyőt vagy fazekat. Az aljára olívaolajat öntünk, nagyjából 3–4 kanállal. Sorban megdinszteljük az összes zöldségünket – az elkészítés sorrendjében adtam meg őket, így egyszerűbb. Tíz percnél tovább nem szoktam párolni, nem szeretem a kását. A zöldségeket leöntjük a leszűrt alaplével (egy keveset félreteszünk a gombóc kifőzéséhez), sózzuk, és további 5 percig pároljuk. A minestronéhoz gyakran szoktak spagettit vagy más aprótésztát adni, sőt bacont is. A tésztafélék helyett én pászkagombócokat készítettem pászkalisztből, ezért ez most zsidó–olasz leves lett.

A gombóchoz a tojásokat kettéválasztjuk. Alaposan kikeverjük a tojásfehérjét, és hozzáadjuk a tojássárgáját. A liszthez meleg vizet öntünk, hogy a tészta rugalmas legyen, és tudjuk formázni, majd összekeverjük a tojással. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket.

Mindezt alaposan összekeverjük, és a masszából 5–6 dkg-os golyókat formálunk, majd kb. 15 perc alatt az előkészített alaplében megfőzzük. Kétszeresére, de akár háromszorosára is kell dagadniuk, a törésnél pedig pórusos, homogén állagot kell kapnunk. A gombócnak puhának és könnyednek kell lennie. A kész levest tányérba merjük, hozzáadjuk a gombócot, tálaláskor megszórjuk egy kis parmezánsajttal – és megkóstolva egyből Olaszországban érezzük magunkat.

Még több színes receptért keressétek a Színes konyha kötetet!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró