Szemet gyönyörködtető szivárványpalacsinta

2019. október 03.
Amúgy is nehéz nemet mondani a frissen sült palacsintára, de ha szivárványszínekben pompázik, egyenesen lehetetlen. Gelb Tatjána új, különleges kötetéből a Színes konyhából hoztunk egy receptet.

A festőművészek kitartóan keresik a természet alapszíneit visszaadó festékfelhordási technikákat és a színkeverés módszereit. A színek viszont annyira sokfélék és változékonyak, hogy lehetetlen előre meghatározni a színarányokat a palettán való összeállításhoz. Nem is fogunk erre törekedni – alkotói munkánkban éppen ez lesz az izgalmas. Nem egy gyorstalpaló rajzszakkör délutáni foglalkozásán ülünk, de a tányéron kifejezett hangulatunk a sikeres szín-összeállításnak köszönhetően a végén örömet fog szerezni.

Hozzávalók 10 adaghoz:

A palacsintához:

  • 4 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 1 liter tej
  • 7 g szárított élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • + a sütéshez
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • + a kenéshez
  • 40 dkg búzaliszt

A festékekhez:

  • 1 nagyobb cékla
  • fél fej lila káposzta
  • 30 dkg friss spenót
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma

 

Első lépésként alaptésztát készítünk a palacsintához. A tojásokat kettéválasztjuk.

A sárgáját alaposan keverjük össze a cukorral, amíg fehér nem lesz. A tojásfehérjét a hozzáadott sóval kemény habbá verjük.

Melegre, de nem forróra hevítjük a tejet, és feloldjuk benne az élesztőt. A három folyadékmasszát összeöntjük, és hozzáadjuk az átszitált lisztet. Készen van az alap.

Jöjjenek a festékek! Elkészítjük a céklalevet. Lereszeljük a céklát, és egy gézlap segítségével

kifacsarjuk belőle a levet. A lila káposztával is így járunk el. A spenótot 1 percig forrásban lévő vízben előfőzzük, és gyorsan jeges vízbe dobjuk (blansírozzuk), ezután leturmixoljuk, és kifacsarjuk a levét ugyanúgy egy gézlap segítségével. A kurkumát egyszerűen hozzáadjuk a tésztához.

A tésztát 5–6 részre osztjuk, és mindegyikhez hozzáadjuk valamelyik levet vagy a kurkumát, de össze is keverhetünk néhány festéket – mint az igazi művészek –, például a lila káposzta és a cékla levéből lila színezőanyagot kapunk, a céklaléből és a kurkumából pedig narancssárgát.

A palacsintát – ahogy szoktuk – jól előmelegített serpenyőben sütjük. Nem öntjük bele az olajat, csak időnként átkenjük vele. Minden egyes palacsintát kenjünk át vajjal, hogy ne száradjon ki.

Még több színes receptért keressétek a Színes konyha kötetet!