Hangolódj az őszre házi birsalmalekvárral!

2019. szeptember 19.
Ősszel mindenki szívesebben vonul vissza a konyhába és talán azok is megpróbálkoznak egy-egy házi süteménnyel, akik amúgy nem szívesen sütnek. Nyissuk meg a szezont házi birsalmalekvárral - egészen tavaszig hálásak leszünk érte!

Birsalmalekvárt (meg persze birsalmasajtot) elsősorban azért érdemes csinálni, mert nagyon sokoldalúan felhasználható dologról van szó. Egyrészt szerintem lehet kanalazni magában egy kis dióval, de nagyon jól áll a karakteresebb sült húsoknak is. És persze belekerülhet egy rakás illatos őszi süteménybe is! Ha van rá lehetőségünk, készítsük el házilag: egyrészt szuper program lehet most, hogy érkezik a hidegfront, másrészt a házi mindig egészségesebb és nem mellesleg környezetbarátabb választás.

Hozzávalók:

  • 5 darab birsalma
  • 4 és 1/4 csésze víz
  • 1/4 csésze citromlé
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 4 csésze cukor

Elkészítés:

  1. Készítsük elő a birsalmákat: alaposan mossuk meg őket és vágjuk ki a magházat. A birsalmát reszeljük le – körülbelül 6 csészényi reszelt birsalmának kell kijönnie.
  2. A 4 és 1/4 csésze vizet öntsük egy nagy, masszív, magasfalú serpenyőbe és forraljuk fel. Adjuk hozzá a reszelt birsalmát, a citromlevet és a citrom reszelt héját! Közepes lángon főzzük puhára a gyümölcsöt.
  3. Adjuk a birsalmához a cukrot és újra forraljuk össze a keveréket. Addig kevergessük, míg a cukor teljesen feloldódik. Ezután főzzük úgy 40-50 percig, míg a lekvárunk besűrűsödik és a birsalma kissé rózsaszínre vált.
  4. A lekvárt töltsük meleg, sterilizált befőttes üvegekbe és jó szorosan zárjuk rájuk a fedőt! Az üveg és a fedő szélét is törölgessük át, mielőtt lezárnánk az üvegeinket!