Gyors őszi tészta káposztapesztóval és sütőtökkel

2019. szeptember 27. |

Itt az ideje kihasználni a telt ízű és laktató őszi zöldségeket, elsősorban a hihetetlenül sokoldalú sütőtököt. Tökéletes rizottókba, szuper köret húsok mellé, de a tésztaételekbe is csodásan passzol!

Az alábbi receptben két fantasztikus komponens sűrűsödik: az egyik az édes, karakteres ízű sütőtök, ami önmagában az ősz megtestesítője, a másik pedig a különleges káposztapesztó! Pesztót szinte mindenből lehet készíteni, ezért jobb is, ha nem ragadunk le a klasszikus fenyőmagos-bazsalikomos zöld változatnál, hanem bátran kísérletezünk zöldségpesztókkal (például céklással vagy aszalt paradicsomossal) vagy dobálunk bele különféle olajas magvakat.

Most fodros kelből készül el, így nemcsak finom, de nagyon egészséges is lesz az ételünk!

Hozzávalók:

  • 700 gramm sütőtök
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 3/4 tk só
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor fodros kel
  • 220 gramm tészta (pl. penne)
  • 1/3 csésze pirított fenyőmag
  • 2 nagy gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 1 citrom finomra reszelt héja
  • friss citromlé ízlés szerint
  • reszelt parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra! A sütőtököt hámozzuk meg, a magokat szedjük ki, majd vágjuk kockákra. Terítsük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, forgassuk össze az olíva olajjal, ízesítsük sóval és borssal. Süssük aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.
  2. Miközben a tök sül, forraljunk fel egy nagy lábos sós vizet és készítsünk elő egy tálat jeges vízzel. A kelleveleket forrázzuk le a forró vízben úgy 45 másodpercig majd tegyük át a jeges vízbe. Alaposan törölgessük szárazra a leveleket és vágjuk durvára.
  3. Főzzük ki a tésztát a csomagoláson látható előírások szerint!
  4. Aprítógépben dolgozzuk össze a fodros kelt, a fenyőmagot, a fokhagymát, a citromlevet és a citromhéjat. Adjuk hozzá az olívaolajat és forgassuk össze, míg pesztóhoz hasonló masszát kapunk.
  5. A kifőtt tésztát forgassuk össze a pesztóval és dobáljuk rá a sült sütőtök kockákat! Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk!

 

NYTCooking

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Legyen ünnep a reggeli is! brunch

Legyen ünnep a reggeli is!