„Ha nem lenne virág, a képzőművészet végtelenül szegényes lenne. A mai csendéletet mesterművé varázsoljuk egy különleges megoldásnak köszönhetően. Úgy teszünk, mintha ceruzával, vízfestékkel és filctollal rajzolnánk. Mindennel, ami a kezünk ügyébe kerül. Emellett a tányéron – azaz a festővásznon – nemcsak szép kompozícióvá, de az ízérzékelő rendszerünk robbanásává egyesítjük az összes elemet.”
Hozzávalók 2 adaghoz:
A tatárhoz:
- 3 érett avokádó
- 2 kisebb paradicsom
- 1 fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss koriander
- 1 csokor friss
- metélőhagyma
Az öntethez:
- 4 evőkanál olívaolaj
- fél citrom leve
- és reszelt héja
- csipetnyi cukor
- fél teáskanál só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál
- Worcestershire-szósz
A sajtkosárhoz:
- néhány csepp olívaolaj
- 10 dkg parmezán
- vagy bármilyen más
- kemény sajt
- csipetnyi provence-i
- fűszerkeverék
A díszítéshez:
- bármilyen salátakeverék
- ehető virág
- kenyércsipsz
Elkészítés:
A tatárt – egyszerűen fogalmazva apróra vágott salátát – nagyon könnyű elkészíteni, nem igényel jártasságot. Az avokádót, a paradicsomot és a lila hagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát és a zöldeket még jobban felaprítjuk, de nem turmixoljuk, hiszen piciny darabkákra van szükségünk.
Elkészítjük az öntetet. Itt szükségünk lesz az ízérzékünkre, és arra a képességünkre, hogy a tökéletes összeállítást érjük el. Ez mindenkinél más, én a saját arányaimat írom le. Az összes hozzávalót összekeverjük, és ráöntjük a tatárra. Hagyjuk az egészet összeérni, az ízeket összekeveredni.
Közben készítsük el a sajtkosárkákat. Szükségünk lesz egy kisebb lapos tányérra, amelyet olívaolajjal megkenünk. Kis lyukú reszelővel lereszeljük a sajtot, összekeverjük a fűszerrel, és elhelyezzük a tányér közepén, 8–10 cm átmérőjű kör formájában. Nagyjából 1 percre betesszük a mikróba. Miközben bekenünk egy poharat az olívaolajjal, kivesszük a tányérunkat a megolvadt sajttal, és a sajtkört óvatosan a pohárra helyezzük. 3–4 percre a hűtőbe tesszük. A kosárka megkeményedik, és szép formát ölt.
És most állítsuk össze a csendéletünket. Egy tányér közepére egy gyűrű segítségével kitesszük a tatárt, felállítjuk a kosarat, salátát teszünk bele, és virágokkal díszítjük. Dekoráljuk a kenyércsipsszel. A tányért lespriccelhetjük balzsamecetkrémmel, amely pikáns ízt kölcsönöz az ételnek, és néhány vonással kiegészíti a képünket. A kenyércsipszhez egy sima vagy francia kenyeret előzetesen fagyasszunk le a mélyhűtőben. A szeletelő vagy egy éles kés segítségével szeljük vékonyra, és 5 percig süssük 200 ° C-on a sütőben. A csipszet előre is elkészíthetjük, és lezárt edényben tárolhatjuk.