Morzsasütit készíteni a világ legegyszerűbb dolga: pikk-pakk összemorzsolunk egy vajból, lisztből és olajos magvakból álló keveréket és szépen rádobáljuk valamiféle szezonális gyümölcsre. A végeredmény aromás, forró gyümölcslével átjárt illatos sütemény ropogós magvakkal, egyszóval mennyei – pláne a befektetett energia arányában. Ha a teljességig fokoznánk az élményt, adjunk a süteményhez vanília fagyit vagy sok-sok krémes tejszínhabot. És persze mivel ősz van, ezúttal készítsük a szezon egyik kedvencéből, almából!
Hozzávalók:
- 170 gramm sózatlan vaj olvasztva
- 180 gramm finomliszt
- 300 gramm barna cukor
- 80 gramm zab
- 110 gramm pekándió durvára vágva
- 1 tk só
- 1,5 kiló alma szeletekre vágva
- 1 ek őrölt fahéj
- 2 ek friss citromlé
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra és vajazzunk ki egy kisebb tepsit! Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, 200 gramm barna cukrot, a zabot, a pekándiót és a sót! Adjuk hozzá a vajat és gyúrjunk morzsát belőle!
- Az almaszeleteket rakjuk le a kivajazott tepsibe és szórjuk meg a maradék cukorral, fahéjjal és locsoljuk meg citromlével. Oszlassuk el, hogy egyenletes réteget alkossanak! Szórjuk a morzsát a gyümölcsre, majd 50-60 perc alatt süssük meg a süteményt! Ha kicsit már kihűlt, kínáljuk tejszínhabbal vagy fagylalttal!