5 dolog, amit a molekuláris gasztronómiából elleshetünk

2019. november 30.
Aki valaha megfordult egy fine dining étteremben, biztosan elgondolkodott rajta, otthon hogyan tudna hasonló ételeket alkotni. Különösen, ha a molekuláris gasztronómia is bejön a képbe. Ha nem is tudunk ilyen műalkotásokat létrehozni, de az alapokat ellesve új szintre emelhetjük akár a karácsonyi menüt is.

Az ízek és formák teljesen meglepő, semmire sem hasonlító és semmivel össze nem hasonlítható műalkotást hoznak létre a molekuláris gasztronómiában a hozzáértő séfek keze alatt. Bár ez egy művészeti ág, ám az alapjai és alapelvei olyan egyszerűek, hogy az otthoni fogásokat is új szintre emelhetjük velük.

1. Minden az alapokon múlik
Teljesen mindegy, hogy egy kulináris mestermunkát vagy egy egyszerű szendvicset készítünk, az alapok ugyanazok. A jó minőségű alapanyagok használata elengedhetetlen ahhoz, hogy az íz és állag tökéletes legyen.


2. Csapatmunka
Ne akarjunk mindent egyedül készíteni. Ha egy teljes karácsonyi menüsort főzünk, vonjuk be a családtagokat is. Mindenkinek legyen meg a szerepe, határozzuk meg, ki foglalkozik a desszerttel és ki a főétellel. Ha mindenki a saját feladatát végzi a konyhában, biztosan nem marad öt perccel tovább a pite a sütőben vagy főzzük túl a tojást.

3. A kulcs a szervezés
Mielőtt nekilátnánk a főzésnek, vegyük végig a munkafolyamatokat, és határozzuk meg, mit mikor kell elkészíteni, hogy pont időben kész legyen a következő lépéshez. Legyenek kéznél az alapanyagok, eszközök, így gördülékeny lesz a munka, és professzionális a végeredmény. Akár papíron is megtervezhetjük a feladatokat, hogy átlássuk az összes teendőt.

4. Jó eszközökkel más a munka
Ha valaha próbáltunk életlen késsel paradicsomot karikázni, érthetjük, miért olyan fontos, ha nem a legfontosabb alapeszköz a konyhában az éles kés. Ám nem csak az aprításnál, a főzésnél, pürésítésnél éppen ilyen fontosak a jó eszközök. Ráadásul ha egyszer beruházunk egy jobb eszközre, valószínűleg hosszú évekig nem kell újat vásárolnunk helyette.

5. A tálalás fontos
A molekuláris gasztronómiában a tálalás pont olyan fontos, mint az étel íze. Idén tálaljuk extravagáns vagy éppen minimalista stílusban a karácsonyi fogásokat, ahogy az étel állaga és típusa megkívánja. Tervezzük meg előre, hogyan helyezzük a tányéron az ételeket, és zsebeljünk be még több elismerést a főztünkért. 

Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Unsplash