Pótolhatja a sütőpapírt a szilikon sütőlap?

2019. november 13.
Remek alternatívának tűnik a szilikonnal bevont, elmosható lap a sütőpapírral szemben, hiszen így kevesebb szemetet termelünk. De készüljünk fel: nem minden süteménynél válthatjuk ki anélkül a hagyományos sütőpapírt, hogy ne változna a végeredmény.

Miközben egyre jobban elmélyedünk a zero waste életformában, karácsony közeledtével újabb kritikus helyzet állhat elő, amikor elkezdjük a sütés-főzést. A sütőpapír használata elengedhetetlen a sütemények készítésénél, hacsak nem akarunk jelentősen többet mosogatni. A szilikonos sütőlap jó alternatívának tűnhet, ha ki akarjuk váltani a hagyományos sütőpapírt, ám nem árt tisztában lenni vele, milyen estekben tehetjük ezt meg anélkül, hogy a süteményeink ideális állaga sérülne.

A szilikonos sütőlap sokkal vastagabb, mint a sütőpapír, így sokat elnyel a tepsi melegéből. Ez különösen a kekszeknél, habcsókoknál és macaronnál lehet probléma. A tepsi nem tudja átadni a hőt a tésztának, így azt tapasztalhatjuk, hogy a sütemény alja még nem sült ropogósra, pedig a teteje már aranybarna. Szerencsére remekül spórolhatunk a sütőpapírral kekszsütés közben, hiszen egy papírral több adag kekszet is elkészíthetünk, így nem kell, hogy akkora lelkifurdalásunk legyen a szemét mennyisége miatt.

További hátránya a szilikon lapnak, hogy nem lehet formára vágni, így a különböző alakú tortaformáknál például biztosan a hagyományos sütőpapír a megfelelő választás. Ráadásul a sütőpapírból zacskót is készíthetünk, így akár zöldségeket és húst is süthetünk benne.

A hagyományos, tepsis süteményeknél, kevert tésztáknál, gyümölcskenyérnél viszont remekül helyettesítheti a szilikonos lap a sütőpapírt, mivel ezeknél a finomságoknál nem befolyásolja annyira a végeredményt, hogy mennyi idő alatt sülnek meg.

Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Unsplash