Kecskesajtos-datolyás mártogató, a legegyszerűbb ünnepi előétel

2019. december 05.
Ha megúszós, mégis különleges karácsonyi előételt kerestek, próbáljátok ki ezt a gazdag mártogatóst: nemcsak finom, de összehozza az egész családot!

Egy hatalmas tálból mártogatni igazi közösségi élmény, szóval az alábbi recept már csak ezért is tökéletes választás karácsonyra. Bár most mártogatónak neveztük, nyugodtan hívhatnánk fondünek is, hiszen itt egy krémes, meleg sajtról – ráadásul kecskesajtról – van szó, amit pirított bacon darabokkal és édes datolyával teszünk még különlegesebbé. Villámgyors és egyszerű, mégis látványos előétel lehet az ünnepi asztalon!

Hozzávalók:

  • 280 gramm lágy kecskesajt szobahőmérsékleten
  • 110 gramm natúr krémsajt szobahőmérsékleten
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • só és bors
  • 140 gramm (lehetőleg vastagabbra szelt) bacon
  • 10 szem nagyobb datolya kimagozva, durvára vágva
  • méz
  • apróra vágott pisztácia a tálaláshoz (elhagyható)
  • a mártogatáshoz: ropogós kenyér, magvas cracker, édeskömény, stb.

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy közepes tálban keverjük össze a sajtokat, locsoljuk rá a citromlevet, ízesítsük sóval és borssal. Egy hőálló tálban vagy serpenyőben oszlassuk el egyenletesen, majd süssük, míg bugyogni nem kezd, olyan 20-25 percig!
  2. Közben egy serpenyőben pirítsuk ropogósra a csíkokra vágott bacont, majd ha elkészültek, a zsírban forgassuk át a datolyákat is, hogy kicsit átmelegedjenek és megpuhuljanak (ehhez 1-2 perc is elegendő).
  3. A meleg sajtra halmozzuk rá a bacont és a datolyát, locsoljuk meg egy kevés mézzel és ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott pisztáciával vagy fűszerekkel! Melegen tálaljuk!

 

NYT Cooking