Almás morzsasüti, az ősz kedvence

2019. november 14.
Nagyon érdemes morzsasütikkel kísérletezni, hiszen remekül variálhatóak, villámgyorsan elkészülnek és szinte lehetetlen elrontani őket. Ráadásul csodálatos érzés egy hűvös őszi estén bekuckózni a meleg süteménnyel és szégyentelenül megpakolni krémes tejszínhabbal!

Morzsasütit készíteni a világ legegyszerűbb dolga: pikk-pakk összemorzsolunk egy vajból, lisztből és olajos magvakból álló keveréket és szépen rádobáljuk valamiféle szezonális gyümölcsre. A végeredmény aromás, forró gyümölcslével átjárt illatos sütemény ropogós magvakkal, egyszóval mennyei – pláne a befektetett energia arányában. Ha a teljességig fokoznánk az élményt, adjunk a süteményhez vanília fagyit vagy sok-sok krémes tejszínhabot. És persze mivel ősz van, ezúttal készítsük a szezon egyik kedvencéből, almából!

Hozzávalók:

  • 170 gramm sózatlan vaj olvasztva
  • 180 gramm finomliszt
  • 300 gramm barna cukor
  • 80 gramm zab
  • 110 gramm pekándió durvára vágva
  • 1 tk só
  • 1,5 kiló alma szeletekre vágva
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 2 ek friss citromlé

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és vajazzunk ki egy kisebb tepsit! Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, 200 gramm barna cukrot, a zabot, a pekándiót és a sót! Adjuk hozzá a vajat és gyúrjunk morzsát belőle!
  2. Az almaszeleteket rakjuk le a kivajazott tepsibe és szórjuk meg a maradék cukorral, fahéjjal és locsoljuk meg citromlével. Oszlassuk el, hogy egyenletes réteget alkossanak! Szórjuk a morzsát a gyümölcsre, majd 50-60 perc alatt süssük meg a süteményt! Ha kicsit már kihűlt, kínáljuk tejszínhabbal vagy fagylalttal!

NYT Cooking