Kisült-e már: Szalai Dóra, a Chez Dodo alapítója és a családi bejgli receptje

2019. december 19.
Klasszikus zserbó vagy különleges tányérdesszert készül a profi cukrászok családi karácsonyán? Ennek járunk utána ünnepi sorozatunkban, melyben fiatal, tehetséges cukrászokat kérdezünk. Elsőként Szalai Dóra, a Chez Dodo macaron manufaktúra alapítója árulja el, milyen finomságokkal ünnepel otthon és még egy szuper, házias recepttel is meglep titeket!

Már egészen pici koromban is imádtam besegíteni a konyhában – részben biztosan innen ered a sütemények iránti eszméletlen, kiolthatatlan szenvedélyem. Amióta az eszemet tudom, anyukám mindig felültett a konyhapultra, és a kezembe nyomta a készülő süteménytésztát, hogy eljátsszak vele, amíg ő tesz-vesz a konyhában. Később egy érdekes kettősség kezdte meghatározni a cukrászat iránti szenvedélyemet: egyrészt imádom a bájos, kifinomult desszerteket – persze ilyenek a macaronok is – másrészt az igazi masszív házi sütiket. Egyébként a családban általában szeretünk kísérletezgetni a konyhában, a sütemények terén is, de karácsonykor inkább a klasszikusok készülnek el. Mi sváb család vagyunk, ezért ilyenkor igazi hagyományos sváb receptek alapján sütünk: az egyik ilyen a bejgli, ami forró tört krumplival, zsírral készül, ettől lesz igazán omlós és gazdag. A másik két kihagyhatatlan süti a zserbó és a flódni – ez a három tényleg minden évben elkészül nálunk.

Ezek alapvetően elég időigényes desszertek, ezért régen anyukám mindig éjszakába nyúlóan sütött: emlékszem, amikor kicsi voltam, a karácsony előtti napokon mindig a frissen sülő sütemény illatára aludtam el. Egy darabig közös program volt a sütés, de most már inkább felosztjuk egymás között a feladatokat – anyukám készíti a bejglit, én a zserbót, a nővérem a mézeskalácsot, a barátom pedig a flódnit!

Amióta megvan a Dodo, a karácsonyi asztalra általában macaron is kerül, bár én – mivel a macaronok év minden napján körülvesznek – ilyenkor inkább a házias sütikhez nyúlok, de a rokonok kedvéért azért mindig viszek haza. Az üzletben persze minden évben készülünk karácsonyi különlegességekkel: ott van például a flódnis macaronom, amivel épp a klasszikus karácsonyi ízeket szerettem volna visszahozni, az egyik fele diós, a másik mákos, középen almás, diós és szatmári szilvás ganache-sal töltve – ez az egyik legösszetettebb macaronunk. A zserbós verziónknak a hagyományos mandulaliszt helyett dióval készül a héja, ebbe étcsokolásés-sárgabarackos krém kerül, középen pedig egy mennyei sárgabarack szív van. Szintén karácsonyi különlegesség Olivier, a fűszeres-tojáslikőrös macaronunk, amihez mogyorólikőrrel és kókusztejjel készült tojáslikőrt használunk Mautner Zsófi receptjéből inspirálódva! Vagy ott van Noel, a fűszeres, vaníliás, narancsos – de van mézeskalácsos sóskaramellás, chai teás vagy gesztennyés-meggyes ünnepi ízünk is.

A klasszikus sváb bejgli receptje:

Mákos bejgli:
5 nagy rúdhoz

  • fél kg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 5 dkg vaj
  • 3 közepes hejában főtt krumpli forrón áttörve
  • 2 egész tojás
  • 3 dkg élesztő 1,5 dl tejben felfuttatva, 5 dkg cukorral
  • egy csipet só

Mivel krumpli van benne, megmarad napok múlva is jó szaftosnak, a zsírtól pedig eszméletlen omlós lesz!

A zsiradékot a liszttel keverd el, a forrón áttört krumplit is keverd bele, aztán  pedig a felvert egész tojásokat a sóval együtt.

Mehet bele a felfuttatott élesztő ,ezután dagaszd fényesre!

2 órát  pihentesd meleg helyen.

Kozben készítsd el  a mák-krémet:

  • 500g mák
  • 2 dl tej
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 25 dkg cukor
  • 6 evőkanál szigorúan házi sárgabarack lekvár
  • 6 evőkanál reszelt alma
  • 1 üveg magozott meggybefőtt

Keverd össze, éss vigyázva,  nehogy leégjen, párold át.

A tésztát szedd 5 részre.

Kisujjnyinal veknyabbra nyújtsd hosszú teglalap alakban, majd jó vastagon kend meg a mák-krémmel, szórd meg meggyel.

Egész felvert tojással kend meg a rudacskákat szépen hosszában,  kicsit szurkáld meg hústűvel! Mehetnek be a 180 fokra  előmelegített sütőbe. 5 percig 180 fokon süssd, aztán 22 percig 160 fokon.

Várd meg, hogy kihűljon, utána szeleteld szép vastagra.

Fotó: Getty Images