Így ne keletkezzen ételhulladék idén karácsonykor

2019. december 12.
A karácsony – mint szinte minden ünnep a keresztény kultúrkörben – szorosan kapcsolódik a bőséghez. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a kukában kell landolnia az ünnepi ételek maradékának! A következő három lépéssel elérhetjük, hogy akár teljesen maradékmentes legyen az idei ünnepünk. 

1. Most még tudunk előre gondolkodni

A legfontosabb tipp, hogy gondoljuk végig előre, hogy hány főt várunk az ünnepekre és hogy körülbelül mennyi étel szokott elfogyni az összejöveteleken, hiszen jellemző, hogy irreálisan sok ételt készítünk, csupán megszokásból. De nemcsak a mennyiséget érdemes átgondolni, hanem azt is, hogy mit mivel lehet kombinálni, hiszen így tovább csökkenthetjük a hulladék keletkezésének lehetőségét. Tervezzük meg úgy a menüt, hogy az elemei kapcsolódjanak egymáshoz, így megspórolhatunk például 1-2 köretfajtát is.

Segítséget nyújthat a tervezéshez ha nemcsak fejben gondoljuk át, hanem leírjuk pontról pontra számszerűen, hogy miből mennyit szeretnénk készíteni, és hogy melyik nap hány vendégünk lesz az ételekre. A BBC Good Food porciótervezője is segíthet a kalkulációban.

2. Szabadítsunk fel helyet a fagyasztóban

Ha mégis ránk maradna némi étel, akkor a fagyasztó nagyon jó szolgálatot tehet. Rengeteg olyan étel van, ami jól bírja a fagyasztást: például pékárukat, süteményeket, gyümölcsféléket, leveseket, köreteket, de még főtt tésztát is eltehetünk későbbre! (Arra azért ügyeljünk, hogy semmiképpen ne üvegbe csomagoljuk a fagyasztóba szánt maradékokat, mert az szétreped.)

Rendszerezzük át a fagyasztót és fogyasszunk a tartalmából az ünnepek előtt, ha szükséges, hogy mindenképpen maradjon benne hely az ünnepi maradéknak. Fontos, hogy felcímkézzük az ételeket mielőtt telepakolnánk a mélyhűtőt, mert könnyen lehet, hogy néhány hét múlva már nem fogjuk felismerni a zacskók és dobozok tartalmát. Tüntessük fel a címkén a fagyasztás napját is!

3. Ha mégis keletkezik maradék

Ha már tele a fagyasztó is, akkor érdemes a kreativitásunkat segítségül hívni! Például a nehéz karácsonyi ételek után sokan vágynak könnyű, diétás fogásokra, így a karácsonyi maradék sültek vagy főtt húsok, a tofu és a hüvelyesek salátafeltétként kaphatnak új értelmet, míg a maradék hús- vagy zöldségleves krémlevesek alapjául szolgálhat, a szikkadt kenyérből, péksüteményekből pedig kruton lehet a salátához és a krémleveshez is. Maradék krumpliból tócsnit, hash brow-t, burgonyás pogácsát készíthetünk, rizsből rizottót, rizssalátát, üres tésztából pedig akár még hamis vargabéles vagy káposztás kocka is lehet.

Ha semmiképpen nem bírunk a maradékkal, akkor érdemes felkeresni egy-egy olyan rászorulókat segítő szervezetet, akik az ünnepek utáni maradékot is szívesen fogadják, de az állatmenhelyeknek is jól jöhet a kutyakompatibilis maradék.

Fotó: Unsplash


Kapcsolódó