Kisült-e már: Karádi Zsuzsi, a Liszt étterem cukrászséfe és a karácsonyi gofri

2019. december 20.
Klasszikus zserbó vagy különleges tányérdesszert készül a profi cukrászok családi karácsonyán? Ennek járunk utána ünnepi sorozatunkban, melyben fiatal, tehetséges cukrászokat kérdezünk. Most Karádi Zsuzsi, a Liszt étterem desszert séfje árulja el, mi náluk a karácsonyi menü, és hogyan készül a kedvenc ünnepi édessége, a karácsonyi gofri.

A családom nem igazán volt sütievő, és ez karácsonykor sem volt másként – halászlé, a dédim zelleres krumpli salátája (ami amúgy világbajnok), valamilyen töltött hús és rántott hal volt a menü, esetleg anyukám csinált mézes kosárkát pudinggal és gyümölccsel töltve. Anyukám és nagymamám a hagyományos konyha képviselői voltak, így igazán felpezsdült az élet, mikor főiskola mellett elkezdtem a gasztronómiai tanulmányaim is, először igazából szakácsként. Innentől jött minden, amit csak ki tudtam találni, például a házi sous vide technológia, végre csináltunk csomboros töltött káposztát is, a desszert viszont eztán is kimaradt a repertoárból, valahogy nem volt rá igény.

A nagy fordulópont az életemben akkor jött, amikor közössé fontuk a karácsonyt a férjemmel, aki ugyanolyan elszánt gasztromókus, mint én! Nehéz elképzelni, de van, hogy 8 fogás váltja nálunk egymást, izgalmas ételekkel, a séf szerepe pedig a férjemé. Orvosként dolgozik egyébként, emellett ebben is nagyon tehetséges, hihetetlen ízekkel és kombinációkkal dolgozik, sokat tanultam tőle, remekül kiegészítjük egymást a konyhánkban. A menü tervezésében mind a ketten részt veszünk, de a desszertet mindig én kapom feladatnak, feltétel nélküli bizalommal – mondjuk nincs is más választása. Volt nálunk már fűszeres, csokoládés láva süti fekete ribizli sorbet-val, vagy egy egyszerű, de nagyszerű chai ízesítésű créme brulée. 15 főt számláló családunkból kifolyólag idén próbáltunk egyszerű ételekben gondolkodni, hiszen a „mise en place” előkészítése hosszú idő. Így született meg „A gofri karácsonyiasan” című ízorgia, amit amúgy először a Liszt étteremben egy borvacsorára készítettem. Ezt örömmel osztom most meg az olvasókkal és mindenkit szeretnék arra buzdítani, hogy mozduljon ki a komfort zónájából és merjen kísérletezni karácsonykor!

Zsuzsi különleges karácsonyi gofrijának receptje:

Karácsonyi gofri:

  • 250g liszt
  • 60g cukor
  • 100g olvasztott vaj
  • 250g tej
  • 2 db tojás
  • 5g sütőpor.

A vaj kivételével a hozzávalókat összekeverjük, ha egynemű masszát kaptunk, hozzácsorgatjuk a vajat, hagyjuk állni legalább 2 órán át.

Tipp: A gofrisütőt kenjük át vajjal és úgy kanalazzuk bele a tésztát, így kap egy kis szexi barnavajas ízt is a gofri.

Fagyi:

  • 500g tej
  • 50g tejszín
  • 100g cukor
  • 4 db tojássárga
  • 1 db vaníliarúd
  • 35g vaj

A vaj kivételével mindent összekeverünk, vízgőz felett 82 fokig főzzük, lehűtjük, közben pedig botmixerrel hozzákeverjük a vajat. Miután kihűlt, fagylaltgépben kifagyasztjuk.

Fenyős juharszirup:

  • 200g juharszirupot kézmelegre hevítjük
  • 3 db lucfenyőág tűleveleit botmixerrel beledolgozzuk
  • leszűrjük, hagyjuk kihűlni.

Kumquat kompót:

  • 150g cukrot
  • 150g vizet felforralunk
  • 1db fahejrúddal
  • 10db szegfűszeggel
  • 1 csillagánizzsal
  • 5 db zöld kardamommal.
  • Hozzáönjük a megszurkált kumquatot es lassú tűzön 2 órán át főzzük, pótoljuk az elpárolgott vizet.

Tálalásnál a gofrira rácsorgatjuk a juharszirupot, rátesszük a felezett kumquatot, és egy nagy gombóc fagyit. Csempészhetünk bele egy kis frissességet, ha áfonyával díszítjük.

Fotó: Getty Images