Kisült-e már: Karádi Zsuzsi, a Liszt étterem cukrászséfe és a karácsonyi gofri

2019. december 20. |

Klasszikus zserbó vagy különleges tányérdesszert készül a profi cukrászok családi karácsonyán? Ennek járunk utána ünnepi sorozatunkban, melyben fiatal, tehetséges cukrászokat kérdezünk. Most Karádi Zsuzsi, a Liszt étterem desszert séfje árulja el, mi náluk a karácsonyi menü, és hogyan készül a kedvenc ünnepi édessége, a karácsonyi gofri.

A családom nem igazán volt sütievő, és ez karácsonykor sem volt másként – halászlé, a dédim zelleres krumpli salátája (ami amúgy világbajnok), valamilyen töltött hús és rántott hal volt a menü, esetleg anyukám csinált mézes kosárkát pudinggal és gyümölccsel töltve. Anyukám és nagymamám a hagyományos konyha képviselői voltak, így igazán felpezsdült az élet, mikor főiskola mellett elkezdtem a gasztronómiai tanulmányaim is, először igazából szakácsként. Innentől jött minden, amit csak ki tudtam találni, például a házi sous vide technológia, végre csináltunk csomboros töltött káposztát is, a desszert viszont eztán is kimaradt a repertoárból, valahogy nem volt rá igény.

A nagy fordulópont az életemben akkor jött, amikor közössé fontuk a karácsonyt a férjemmel, aki ugyanolyan elszánt gasztromókus, mint én! Nehéz elképzelni, de van, hogy 8 fogás váltja nálunk egymást, izgalmas ételekkel, a séf szerepe pedig a férjemé. Orvosként dolgozik egyébként, emellett ebben is nagyon tehetséges, hihetetlen ízekkel és kombinációkkal dolgozik, sokat tanultam tőle, remekül kiegészítjük egymást a konyhánkban. A menü tervezésében mind a ketten részt veszünk, de a desszertet mindig én kapom feladatnak, feltétel nélküli bizalommal – mondjuk nincs is más választása. Volt nálunk már fűszeres, csokoládés láva süti fekete ribizli sorbet-val, vagy egy egyszerű, de nagyszerű chai ízesítésű créme brulée. 15 főt számláló családunkból kifolyólag idén próbáltunk egyszerű ételekben gondolkodni, hiszen a “mise en place” előkészítése hosszú idő. Így született meg “A gofri karácsonyiasan” című ízorgia, amit amúgy először a Liszt étteremben egy borvacsorára készítettem. Ezt örömmel osztom most meg az olvasókkal és mindenkit szeretnék arra buzdítani, hogy mozduljon ki a komfort zónájából és merjen kísérletezni karácsonykor!

Zsuzsi különleges karácsonyi gofrijának receptje:

Karácsonyi gofri:

  • 250g liszt
  • 60g cukor
  • 100g olvasztott vaj
  • 250g tej
  • 2 db tojás
  • 5g sütőpor.

A vaj kivételével a hozzávalókat összekeverjük, ha egynemű masszát kaptunk, hozzácsorgatjuk a vajat, hagyjuk állni legalább 2 órán át.

Tipp: A gofrisütőt kenjük át vajjal és úgy kanalazzuk bele a tésztát, így kap egy kis szexi barnavajas ízt is a gofri.

Fagyi:

  • 500g tej
  • 50g tejszín
  • 100g cukor
  • 4 db tojássárga
  • 1 db vaníliarúd
  • 35g vaj

A vaj kivételével mindent összekeverünk, vízgőz felett 82 fokig főzzük, lehűtjük, közben pedig botmixerrel hozzákeverjük a vajat. Miután kihűlt, fagylaltgépben kifagyasztjuk.

Fenyős juharszirup:

  • 200g juharszirupot kézmelegre hevítjük
  • 3 db lucfenyőág tűleveleit botmixerrel beledolgozzuk
  • leszűrjük, hagyjuk kihűlni.

Kumquat kompót:

  • 150g cukrot
  • 150g vizet felforralunk
  • 1db fahejrúddal
  • 10db szegfűszeggel
  • 1 csillagánizzsal
  • 5 db zöld kardamommal.
  • Hozzáönjük a megszurkált kumquatot es lassú tűzön 2 órán át főzzük, pótoljuk az elpárolgott vizet.

Tálalásnál a gofrira rácsorgatjuk a juharszirupot, rátesszük a felezett kumquatot, és egy nagy gombóc fagyit. Csempészhetünk bele egy kis frissességet, ha áfonyával díszítjük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen izraeli recept

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt egybefasírt

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt