Lélekmelengető ételek az ünnepek alatt

2019. december 15.
Halászlé, rántott ponty, krumplipüré, mákos guba és bejgli minden mennyiségben. Egy magyar család karácsonyi vacsorájának hagyományos menüsora. Szilveszterkor lencseleves, hogy sok pénzünk legyen az újévben, az újév első napján malacsült, hogy a szerencse se pártoljon el tőlünk. Az ünnepi ételsorainknak lélekmelengető üzenete van, és ha egészségesen készítjük el a fogásokat, a testünk is elégedett lesz.

A megreformált ételek csillagai – mint a szójával töltött káposzta, vagy az aszpartammal édesített bejgli – úgy tűnik, kihunytak. Manapság az az elvárás, hogy egészségesen finomat, az évszaknak, földrajzi helynek megfelelő ételeket fogyasszunk. Ez igaz a közelgő ünnepekre is – vagy mégsem?

 

A déligyümölcsök, melyek nevükben hordozzák mediterrán eredetüket, Biblikusak, azaz a karácsony szimbolikájának részei. A gránátalma a termékenység, a datolya az élet, a füge a béke jelképe, így hordozzák az egészség üzenetét, s mint tudjuk évezredes bölcsesség, hogy minden a bélben kezdődik. A citrusok, az ananász és minden „savas” gyümölcs – paradoxon ugyan, de lúgosítanak. Magas vitamin, enzimtartalmuk miatt a reggeli teától az esti forraltborig legyenek részesei téli napjainknak. Az olajos magvakra tekinthetünk úgy, mint a Napkeleti bölcsek ajándékára, segítik legyőzni a stresszt, erősítik a csontokat, rugalmassá teszik az érfalakat.

Vegyük észre, hogy az ünnepi ételsoraink, hagyományaink milyen szépen segítik utunk, ha azt esszük, amire a szívünknek s a testünknek is szüksége van – a szó szoros, de átvitt értelemben is. Ha megnézzük az emésztésre gyakorolt támogató hatását a savanyú káposztának – amit a tudomány funkcionáláis probiotikumnak hív – a szeretet, a gondoskodás üzenetét vesszük észre. A tejsavval erjesztett savanyúságaink, nemcsak ezerarcúak, de egészségesek, színesek, segítik a testesebb, nehezebb húsok megemésztését. És a bél kozmetikusai, gyógytornászai, patikusai. Legyen sok szín a tányéron, mert a cékla nem csak színében intenzív és vidámságot sugall, hanem nagyon egészséges. Figyeljünk arra, minél sápadtabb, fehérebb, finomítottabb egy étel – annál több benne a felesleges és hizlaló kalória. Dúsítsuk a krumplipürét almával, zellerrel – mennyei lesz, habkönnyű, izgalmas, és ha jól sáfárkodunk kétharmad rész krumplit is elcsaltunk belőle. Kerüljön több zöldség a franciasalátába, nyers uborkával, almával frissebb, roppanósabb, rostdúsabb, színesebb – tehát élőbb – lesz. A hal hagyományos tétel, de ne csak szent este fogyasszuk, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetünkre az év minden napján. A lencse sem csak újévkor gazdagít, szépít, és bátran próbáljuk ki a vörös változatát is. Sok zöldfűszer már karnyújtásnyira is megtalálható, egy mentalevéllel, gránátalmával megbolondított saláta pedig nemcsak a szemnek gyönyörködtető, de a test is mosolyogni fog tőle.

Böjtös ételeivel a FoRest For Life életmódházban találkozhatunk.

Szöveg: Zséli Szilvia(A szerző a FoRest For Life életmódház tanácsadója)

Fotó: Ietty Images