Nem piskóta: a nagyanyó receptje

2020. április 17.
Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Leporolta a megörökölt, több mint félévszázados receptfüzetet, és nekilátott a sütésnek.

Erzsi mama receptgyűjteménye – egy nem is megsárgult, hanem már megbarnult, kockás spirálfüzet – két éve lett az enyém. Gyerekként gyakran forgattam, de szinte mindig ugyanazt a két-három sütit „rendeltem” belőle.

régimódi receptek-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

A nagyanyó (ne kérdezzétek, miért ez a neve, az interneten se találtam választ rá) volt az egyik, mert ez volt a leggyorsabban elkészíthető az összes közül – meg mert ez a füzet szinte legelején található. Még alsó tagozatos lehettem, amikor már magamnak is meg tudtam sütni, úgyhogy bátran ajánlom azoknak is, akik a karantén előtt még azt sem tudták, hol kell bekapcsolni a sütőt.

régimódi receptek-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 25 deka cukor
  • 17 deka zsír vagy margarin
  • 30 deka liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • porcukor a díszítéshez

régimódi receptek-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket kemény habbá vertem, majd félretettem.
  2. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kevertem, majd beledolgoztam a szobahőmérsékletű margarint is. Ezután hozzáadtam a sütőporos lisztet.
  3. A sűrű masszába óvatosan beleforgattam a fehérjehabot, az így kapott tésztát pedig két részre osztottam. Az egyik adagot kakaóporral színeztem barnára.
  4. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe felváltva, sakktáblaszerűen kanalaztam bele a világos és a sötét masszát, aztán egy kés hegyével tettem egyenletesebbé a felszínüket – így érhető el a márványos hatás is.
  5. 175 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem. Miután kihűlt, átlósan felvágtam, és porcukorral meghintve tálaltam.