Svéd húsgolyók vegetáriánus verzióban

2020. április 21. |

Újabb kedvencet gondoltak újra húsmentes verzióban: ezúttal a svéd húsgolyók vegetáriánus változtatát mutatjuk meg!

Biztosan sokan megpróbálták már otthon is elkészíteni kedvenc svéd bútorboltunk imádott svéd húsgolyóit, most viszont végre a vegetáriánusok is próbálkozhatnak vele! A bulgurból, csiperkéből és csicseriborsóból készült golyók nem ragadnak le a hússzerű textúra utánzásánál, saját jogukon is nagyon ízesek – ráadásul még egy gyors szószt is mutatunk kísérőnek!

Hozzávalók:
A „húsgolyókhoz”:

  • 2 evőkanál bulgur
  • 4 csiperkegomba szár nélkül, negyedekbe vágva
  • 1 konzerv csicseriborsó, átmosva és lecsöpögtetve (400 gramm)
  • 1/3 csésze kenyérmorzsa
  • ¼ csésze tejföl
  • 1 nagyobb tojás
  • 1,5 tk. só
  • ½ tk. bors
  • ½ tk. hagymapor
  • ½ tk. szerecsendió
  • olaj

A szószhoz:

  • 2 ek. sózatlan vaj
  • 2 ek. liszt
  • 1,5 csésze zöldségalaplé
  • 1 ek. tejföl
  • 1 ek. friss petrezselyem, durvára vágva
  • 1 tk. dijoni mustár
  • só és bors

 

Elkészítés:

  1. A golyókhoz melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy kisebb lábosban forraljunk fel ¼ csésze vizet, adjuk hozzá a bulgurt, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk megduzzadni. Ha túl vizes maradt, csöpögtessük le!
  2. Konyhai robotgépben dolgozzuk össze a gombát, míg kisebb – nem teljesen péppé zúzott – darabok maradnak, majd tegyük át az egészet egy nagyobb tálba. Ismételjük ugyanezt a csicseriborsóval, ezeket is dobjuk a gomba mellé! Adjuk hozzá a kenyérmorzsát, a tejfölt, tojást és a fűszereket, majd a bulgurt is, és keverjünk belőle homogén masszát. Formáljunk kisebb golyókat belőle, ezeket helyezzük olajjal megkent, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük meg: 18-20 perc alatt, félúton kicsit megforgatva őket.
  3. A szószhoz olvasszuk meg a vajat, majd tegyük bele a lisztet: keverjük simára, és várjuk meg, míg aranybarna lesz (ez körülbelül 2-3 perc). Öntsük fel az alaplével, és forraljuk kicsit, várjuk meg, hogy besűrűsödjön. Keverjük bele a tejfölt, a petrezselymet és a mustárt, ízesítsük fűszerekkel ízlés szerint. Ha a golyók kisültek, nyugodtan dobáljuk bele őket a szószba, hogy még ízesebb legyen a végeredmény.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró