A múlt heti nagyanyó csak a bemelegítés volt, ezúttal olyan receptet kerestem a rongyosra lapozott füzetben, amit még sosem készítettem el. Sokszor sütöttem már pogácsát, de ezt a verziót még egyszer sem, és mivel a leírás – finoman szólva – eléggé elnagyolt, rendesen izgultam, hogy eltalálom-e a sütési időt és hőfokot, és hogy tudok-e olvasni a sorok között is.
A vajas pogácsa receptje valójában nem is vajat, hanem margarint ír – szerintem mindkettővel, sőt még zsírral is remekül működhet, de én azért tartottam magam az írásban foglaltakhoz. Annyi csavart vittem csak a dologba, hogy köménymagot szórtam a fele adag tetejére – csak a felére, mert persze a családban van, akit a hideg ráz tőle. Az egyetlen dolog, amit másképp csinálnék legközelebb, az a nyújtás: ujjnyi vastagság helyett kétujjnyira nyújtanám, hogy magasabbak legyenek a kisült pogácsák.
Hozzávalók:
- 50 deka liszt
- 25 deka margarin
- 3,5 deka friss élesztő (karantén-tipp: ha a közértben nem is, pékségekben jó eséllyel beszerezhető/kikönyöröghető)
- 1 pohár tejföl
- 2 tk. só
- 1 ek. cukor
- 2 tojássárgája
- + 1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
- Az élesztőt összekevertem a tejföllel és a cukorral. A sós lisztbe belemorzsoltam a margarint.
- A lisztes keverékhez hozzáadtam az élesztős tejfölt és a két tojás sárgáját, majd robotgépben kidagasztottam. Az így kapott tésztát meleg helyen duplájára kelesztettem.
- A tésztát ezután kinyújtottam, negyedbe hajtogattam – ezt háromszor megismételtem, mindegyik hajtogatás között 15-20 percet pihentettem.
- Az utolsó hajtogatás után ujjnyi vastagra nyújtottam, egy éles késsel beirdaltam, majd kiszaggattam. Az apró korongok tetejét megkentem tojássárgájával, némelyikre köményt hintettem, és vajazott tepsibe tettem őket.
- 175 fokra előmelegített sütőben 15 percig alatt aranybarnára sütöttem.
Készítsd el a nagyanyó sütemény receptjét is!