Mivel süssünk kenyeret, ha nincs kéznél élesztő?

2020. április 05.
Ha még nem jött el a heti bevásárlás ideje, ám a kenyér már elfogyott, akkor jöhet a kenyérsütés. Sajnos nem olyan könnyű az élesztő beszerzése a koronavírus-járvány idején. Jó hírünk van. Élesztő nélkül is legalább négyféle módon süthetünk kenyeret, így nem kell szendvics nélkül maradnunk a karantén alatt sem.

Nem muszáj élesztőt használnunk, ha a karantén alatt megpróbálkoznánk a kenyérsütéssel. Az élesztő hatásmechanizmusát más hozzávalókkal is pótolhatjuk.


Mikor az élesztőgombák reakcióba lépnek a vízzel és cukorral, a lisztben szén-dioxid-buborékok keletkeznek. Ezek a buborékok segítik a tészta megkelését. Ehhez azonban nincs szükségünk feltétlenül élesztőre, így nem kell aggódni, ha nem tudunk hozzájutni, vagy nem akarunk leszaladni a boltba. Lehet kenyeret sütni enélkül is.

1. Szódabikarbóna és citromlé

Az élesztőt helyettesíthetjük szódabikarbónával is, ám szükségünk lesz valami savas adalékra is, például egy kevés citromlére vagy íróra, hogy elérjük a megfelelő hatást. A szódabikarbóna és a sav 1:1 arányú kombinációja válthatja ki az élesztőt. Ez azt jelenti, hogy ha a recept szerint 9 gramm élesztőre van szükségünk, akkor 4,5 gramm szódabikarbónát és 4,5 gramm savas folyadékot kell hozzákevernünk a liszthez. Nagy előnye a szódabikarbónának, hogy nincs szükség kelesztésre vagy pihentetésre, mint a tipikus élesztős tésztánál.

2. Tej és ecet

Ha furcsának tűnik a gondolat, hogy citromlevet tegyünk a kenyértésztába, használhatunk helyette tejet és ecetet. Csak keverjünk össze egyenlő arányban tejet, ecetet és szódabikarbónát ugyanakkora mennyiségben, mint amennyi élesztőt kér a recept. Ebben az esetben sem kell megvárnunk, míg megkel a tészta, sőt, pihentetésre sincs szükség.

Olvastad már?

3. Sütőpor

A sütőpor nem más, mint szódabikarbóna és sav keveréke, így hasonlóan működik az előzőekhez. Ha a receptünk 9 gramm élesztőt ír elő, 9 gramm sütőporral helyettesíthetjük. Ez a megoldás is pont olyan egyszerű, mint a szódabikarbóna, nem kell dagasztás után se pihentetni, se keleszteni a kenyértésztát.

4. Kovász

Bár elsőre macerásnak tűnhet, hogy minden nap etetni kell megadott időben a kovászt, az ember gyorsan belejön, és mindennapi rutinná válik. A kovász mikroorganizmusai természetes élesztőként működnek, így a keletkező buborékok kelesztik a tésztát. A kovászt liszt és víz keverékével indíthatjuk el, ám a pontos metódushoz és arányokhoz érdemes tanulmányozni például Szabi, a pék oldalát, hogy biztosra menjünk. 9 gramm élesztő helyettesítéséhez 220 gramm kovászt használhatunk. Ebben az esetben viszont számolnunk kell a kelesztéssel és pihentetéssel is.

Olvass tovább!

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash