Így tegyünk kifinomultabbá a rántott húst magyar borral!

2020. szeptember 05.
Valahol a felszínen persze voltak hullámok a megítélésében. És ha megvizsgálunk itthon minden konyhát, hogy mi kerül vasárnap az asztalra, biztosan kevesebb lesz már belőle, mint harminc évvel ezelőtt. Tény azonban, hogy a fine dining és a street food divathullámai után a vidéki éttermek felfutásával újra a figyelem középpontjában kerülnek a hagyományos és a bisztróstílusú fogások, mint amilyen a rántott hús is.

A rántott húst a legtöbb ember szereti. Tudjuk, hogy nem egészséges, hogy nem kifinomult, mégis elő-előfordul, hogy a tányérunkra kerül. Nekünk a rántott hús az, amit az angolszász kultúrában a comfort food kategóriába szokás sorolni. Megvan a magas szénhidráttartalom és a szép emlékek gyermekkorunkból. A műfaj emelkedő népszerűségét bizonyítja, hogy sok divatos étterem étlapjáról levehetetlen, és egyre többen nyitnak felé olyan, akár pop-up jelleggel működő helyszínek is, amelyek a magas minőségű gasztronómiával jegyezték el magukat.

A klasszikus wiener schnitzel, alias bécsi szelet borjúból készül, és szomszédaink nem tréfálnak vele, elkészítésének határozott szabályai vannak. A borjúhúst egészen vékonyra, kb. 4 milliméteresre klopfolják. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatják, ügyelve arra, hogy utóbbi ne nyomódjon bele erősen a húsba, hogy könnyű, levegős legyen a végeredmény. A húst 160-170 fokra melegített vajban vagy zsírban sütik ki.

Nálunk a borjú mellett gyakori a sertés és a csirke is. A borválasztás szempontjából az a szerencsés, hogyha ezek helyett inkább karfiolt, padlizsánt, cukkinit vagy sajtot rántunk, akkor sem kell más műfajban gondolkodnunk. A domináns elem itt a bunda, de az imént felsorolt kirántanivaló alapok is remekül passzolnak egy közepes testű fehérborhoz. Már csak azért is, mert a köret ilyenkor legtöbbször a krumpli és/vagy a saláta.

Villa Gyetvai Panoráma Olaszrizling 2019

Új, figyelemre érdemes pincészet a Balatonfüred-Csopaki borvidékről. A birtokközpontjuk egy meseszép villában van Füreden, és a város határában húzódó ültetvényeik paloznaki és tihanyi területekkel egészülnek ki. A Panoráma nevet viselő borcsaládjuk tagjait hordóban érlelik, ügyelve ugyanakkor arra, hogy ez ne nyomja el a szőlőfajtára jellemző természetes zamatokat. Egyensúlyban lévő, krémes textúrával is rendelkező, elegáns, prémium, balatoni olaszrizling.

Gizella Barát Hárslevelű 2019

A tokaji borász dűlőszelektált hárslevelűje mindent tud, amiért ezt a szőlőfajtát szeretjük. A friss, sárga húsú, trópusi gyümölcsös aromák nemcsak az illatot, hanem a kortyot is csordultig töltik. A test inkább a könnyedebb, az alkohol inkább a mértéktartóbb szegmensbe sorolható, ez a bor is az illatokról, ízekről szól. A Tarcalhoz tartozó Barát-dűlő termése évről évre ott van a kiemelkedő tokaji hárslevelűk között.

Gilvesy Váradi Furmint 2018

A Szent György-hegyen dolgozó pincészet nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi vonalból a rajnai rizling és a sauvignon blanc fajtákra, a helyi fajtákat az olaszrizling és a furmint képviseli a kínálatukban. Míg az olaszrizling erősen kötődik a Balatonhoz, addig a furmint kapcsán még kevesen asszociálnak erre a tájra, pedig régen itt is elterjedtnek számított. A Váradi-dűlőből származó furmintban határozottan jelennek meg az őszibarackra és más kontinentális, sárga húsú gyümölcsre jellemző jegyek. Tartalmas bor egyenes savakkal.

További boros receptekért kattints IDE!

Fotó: Getty Images