Vajbabhoz finom magyar fehérbort!

2020. július 16.
Nyáron tudunk úgy igazán, őszintén és fenntartható szellemben zöldségekben és gyümölcsökben tobzódni, hiszen ilyenkor kerülnek a piacokra a helyben termelt, éppen aktuális, szezonális alapanyagok. Ilyen például a vajbab is – ráadásul még a magyar borok is nagyon jól állnak neki!

A vajbab sokáig a nyári szezon nem túl nagyra becsült szereplője volt. Ma azonban egyre több csúcsétterem tányérján tűnik fel párolva, grillezve vagy akár fermentálva. Ez a zöldség a többi hüvelyeshez hasonlóan jót tesz az egészségünknek. Energiatartalma alacsony, rosttartalma viszont magas.

Borpárosítás kapcsán jelentsék a kiindulópontot azok a fogások, amelyek megőrzik a vajbab karakterességét. Erről a startmezőről, valamint a nyári szezon preferenciáiból kiindulva most a fehérborok között mozgunk majd. A konkrét bor kiválasztását ebben az esetben is a többi alapanyag és az ételkészítés módja határozza meg.

Kezdjük a klasszikusoktól! Ahogyan néhány éve tapasztalható a tökfőzelék reneszánsza, így lassan, ha valami újat akarunk villantani, jöhet a vajbabos verzió is. Ezt kísérhetjük húsból, zöldségekből vagy gabonából készített fasírttal vagy más feltéttel. A másik közismert változat a rakott bab, amelynek a húsos változat mellett szintén bővel akadnak variációi. Mindkét esetben a tejtermékekkel gazdagított, sűrűbb mártások jelenléte miatt jó ötlet egy minimum közepes súlycsoportba tartozó fehérbor bevetése. 13% alkoholtartalomtól ez lehet furmint vagy egy fehér házasítás.

A vajbab salátaként, kovászolva vagy párolva alapja lehet egy sajttal kísért fogásnak, de tálalhatjuk halak vagy csirke mellé is köretnek rizs vagy krumpli helyett. Ilyenkor válasszunk egy alacsonyabb alkoholtartalmú, élénk savú fehérbort, például a Balatonról.

Grillezéskor is ideális köret, ha változatosságot akarunk vinni a kínálatba. Az alapanyag felhasználási lehetőségeinek ebben az esetben is csak a fantáziánk szabhat határt – idén nyáron nyissunk a vajbab felé, és próbáljuk új formákban is a tányérunkra csempészni! Természetesen egy pohár finom bor mellett.

Laposa Kéknyelű 2018

Nyáron a pincészet terasza és a Laposa család által működtetett éttermek, a Hableány és a Szőlőhegy Bisztró a leglátogatottabb helyszínek között vannak Badacsonyban. És bár teljesen más ott kóstolni a boraikat, azért a Kéknyelűjük a bárhol máshol megterített ebéd vagy vacsoraasztalhoz is elhozza a Balaton hangulatát, már csak a valóban kék színű palack miatt. Az illatban felbukkanó körtéhez, almához a kortyban citrusok csatlakoznak. Közepes savakkal rendelkező, könnyedebb bor.

Samuel Tinon Határi 2018

Samuel Tinon egy francia származású borász, aki azonban a tokaji borvidéken talált otthonra. Sokaknak a dűlőszelektált, száraz furmintokról a nagy test és a markáns hordós érlelés jut az eszébe, de ez nem mindegyikükre igaz. Ez a Határi-dűlőből származó furmint például – visszafogott alkoholtartalmával, határozott savaival, friss gyümölcsös ízeivel – kifejezetten passzol a nyári meleghez.

Thummerer Egri Csillag Superior 2018

A noszvaji pincészet borai az egyik legmegbízhatóbbnak számítanak a hazai piacon. Ez nemcsak a minőségükre igaz, hanem a stílusukra is: azt kapjuk, amit a címkére pillantva várunk tőlük. Az egri borvidék fehér házasítása az Egri Csillag – e palack esetében superior kategóriájú, ami magasabb beltartalmat, hosszabb érlelést, összetettebb aromavilágot jelent. És valóban, ebben a testes, kerek kontúrokkal rendelkező fehérborban szépen egészítik ki egymást a gyümölcsből és a hordós érlelésből származó aromák.

Fotó: Getty Images

További gasztrotippért kattints IDE!