Megtanulnál bort kóstolni a karantén alatt? Online kóstolókkal kedveskednek a hazai borászok

2020. március 29.
Sokan sokféle okból borozunk. A tudatos, mértéktartó borfogyasztásnak pozitív egészségügyi hatásai lehetnek. Egy pohár bor kikapcsol, ellazít a nap végén. Jólesik az ebéd vagy a vacsora mellé kinyitni egy palackot, összetettebb lesz tőle az élmény. És vannak olyanok is, akik szívesen hallgatnak borokhoz kapcsolódó történeteket, ismernek meg embereket és játszanak illatokkal és ízekkel a kóstolás során.

Lehet, hogy eddig főként társasági esemény volt számodra a borozás – barátokkal egy borbárban vagy egy fesztiválon –, és nem annyira tűnt fontosnak, hogy épp mi kerül a poharadba. Most azonban a #maradjotthon időszakát éljük, így azoknak is érdemes bekapcsolódniuk egy-egy online borkóstolóba, akik eddig nem igazán hitték el, hogy a bor nem csak azt az italt jelenti, amit a pohárba töltesz. És persze társaságod is lesz! Azokat pedig, akik már vettek részt borkóstolókon, nem kell majd sokáig győzködni, miért próbálják ki most az online verziót.

#borozzotthon

A badacsonyi Laposa család a #maradjotthon analógiájára elindította a #borozzotthon mozgalmat. Annak érdekében, hogy a borozás mint közösségi program értékét megtartsák – még otthon, a négy fal között ülve is –, elindították online borkóstolóik sorát. Szerdán és szombaton Laposa Zsófi a boraikról mesél, péntek esténként pedig egy szőlészeti-borászati alapokkal foglalkozó minikurzust tart közösségimédia-oldalukon.

„Nagyon jó érzés, hogy most, amikor otthon telnek a napok, az online bejelentkezésekre úgy lehet készülni, mintha kimozdulna az ember – mesél kicsit a háttérről Zsófi. – Kiépítettem egy rutint is. Mielőtt odaülök a gép elé, töltök egy pohár bort, és nagyon jó, hogy folyamatosan érkeznek a kérdések is. Ettől lesz interaktív. A kurzusokra, online kóstolókra való felkészülést is élvezem, szeretem összerakni ezeket az anyagokat, amik lassan fejezetekké alakulnak.”

Ki kell öltözni egy online borkóstolóra?

A móri Csetvei Krisztina is megtartotta első online borkóstolóját. A közvetlen, barátságos kommunikációjáról ismert borász első alkalommal szintén a legismertebb közösségimédia-platformot használta, mivel azonban fontos neki az interaktív hangulat, és hogy lássa a vele együtt borozókat, legközelebb áttér a Zoomra.

„Szerintem minden közös kóstoló, online bejelentkezés célja, hogy ebben a 45-60 percben kikapcsolódjunk, érezzük jól magunkat, együtt tanuljunk a borokról, nevessünk, elmesélem, hol jár a szőlő, a természet…” – mondja Kriszti, és hogy a szobafogság adta lelkiállapottól valóban eltávolodjunk, azt javasolja, egy online borkóstolóra is érdemes úgy kiöltözni, mintha valóban átlépnénk a küszöböt.

Hogyan kóstolj bort?

A mátrai Nagygombos Borászat elsősorban a rozéiról ismert, így a műfaj kedvelőinek mindenképpen érdemes megnéznie a pincészet Facebook-oldalát, ahol a borász, Barta Anna kötetlen, könnyed hangvételben mesél például arról, hogyan kezdjünk a borkóstoláshoz. Nem szigorú, szakmai anyagra kell itt felkészülni, az első videójuk azoknak lesz hasznos, akik még csak most indulnak el a borok felfedezésének útján.

„Szerencsésnek érzem magam, hogy most is kimehetek a szőlőbe egyedül, a természetben lehetek, és az ottani munka eltereli a figyelmemet. De persze nekünk is át kellett szervezni a mindennapjainkat, ahogy mindenki másnak. Azoknak, akik most csoda rendesek, és otthon vannak a négy fal között, hogy így segítsenek, szeretném ezt azzal megköszönni, ami módomban áll. Ez most pár, hát valljuk be, nem túl profi videó, amiben a borkóstolásról és természetesen a rozékról mesélek. Milci és Alek is itthon vannak, úgyhogy a gyerekek is besegítenek a forgatásba, a lányommal átvenni a kóstolás alapjait nekem is nagy élmény volt.”

Ha kurzusra iratkoznál be online

Azoknak, akik elszánják magukat, és komolyabban nekiindulnának az útnak, jó ötlet beiratkozni egy online borismereti kurzusra. Magas minőségű és magyar nyelvű boros órákat vehetünk például a Mesterakadémián Gere Andreától és Sauska Krisztiántól.

Andrea sokszor tart borkóstolót, de online kurzust még sosem vezetett, így tavaly nyáron neki is különleges élmény volt felvenni az epizódokat. „Érdekes így a jelenlegi helyzetben visszagondolni, hogy már hónapokkal ezelőtt elkészült a Mesterakadémia számára az az online borkurzus, amiben Sauska Krisztiánnal együtt beszélünk a borkészítésről, a borokról, a kóstolásról és az ételpárosításokról. Most talán még többen keresik azokat a tartalmakat, amiket otthonról nézhetnek, és az jó érzés, hogy egy kész anyagot tudunk ajánlani nekik.

Mindig azt mondom, hogy a bort nem kell túlmisztifikálni: kóstoljuk, igyuk, élvezzük, kísérletezzünk vele. Ehhez a kurzushoz is csak tiszta borospohárra és pár palack borra van szükség, a többiről meg mi mesélünk. A lényeg mindig az, hogy az emberek érezzék jól magukat borozás közben, és akkor mi, borászok már elértük a célunkat. Szerintem ez most fontosabb, mint valaha.”

Izgulunk, de már nagyon várjuk

Az egri St. Andrea pincészetnél most lesz az első internetes kóstoló. „Mivel úgy készülünk, hogy ennek semmiben nem szabad különböznie az eddigi eseményektől, ezért csak a lámpalázunkat és a szokatlan érzést, kell leküzdenünk, hogy egy kamerába kell beszélni úgy, hogy a kíváncsi szemek tulajdonosai nem ülnek velünk szemben.”

Az apa-fiú páros, idősebb és ifjabb Lőrincz György kóstolói kifejezetten emlékezetesek, valószínűleg itt is várhatók megható pillanatok. Mesélnek majd a St. Andrea-borok történetéről és jellemzőiről, és természetesen arról is, hogyan érdemes a borokat szervírozni, hűteni, tárolni, hisz most ezt nem tudják éttermi partnereiken keresztül megtenni. Pedig fontosnak tartják, hogy az élmény emelkedett legyen. Az online kóstoló elérését a pincészet legfrissebb borválogatásának megrendelői kapják meg.

A fenti pincészetek többségétől közvetlenül is rendelhetsz bort online, de ha erre épp nincs is lehetőség, vedd fel velük a kapcsolatot, biztos segítenek majd, hogy milyen kereskedelmi partnereken keresztül juthatsz hozzá a palackokhoz!

Fotó: Getty Images