A mac and cheese, vagyis sajtos makaróni alapvetően nem túl bonyolult étel: az alapja egy egyszerű besamel, amit rengeteg zsíros, karakteres sajttal (főképp chedarral) sűrítenek. Ez az alap, ezt lehet aztán csavarni mindenfélével – most például egy másik nagy amerikai kedvenccel, bacönnel! Persze ez most nem egy diétás, egészséges, vegán recept, de néha beleférhet, ha valami igazán házias, finom, laktató, mégis viszonylag egyszerű tésztaételre vágyunk. Végül is nem véletlenül számít a mac and cheese a comfort foodok királyának!
Hozzávalók:
- 500 gramm szarvacska/penne/campanelle tészta
- 350 gramm bacon, felkockázva
- 1 fehér hagyma, apróra vágva
- 2 ek. finomliszt
- 2 csésze tej
- 3 csésze reszelt cheddar sajt
- 3 csésze rukkola
Elkészítés:
- A tésztát főzzük meg a csomagoláson olvasható előírások szerint.
- Forrósítsunk fel egy nagyobb lábost, dobjuk bele a baconkockákat, süssük őket ropogósra 5-6 perc alatt. Vegyük ki a szalonnát, és tegyük papírtörlőre.
- Dobjuk a szalonna kisült zsírjára a felkockázott hagymát, süssük üvegesre 4-5 perc alatt.
- Szórjuk a hagymára a lisztet, kevergessük úgy 2 percig. Öntsük fel tejjel, és hagyjuk felforrni.
- Adjuk hozzá a cheddar sajtot, keverjük össze, hagyjuk beleolvadni a mártásba.
- Dobjuk vissza a szószba a bacont, majd forgassuk bele a tésztát! Melegen, friss rukkolával megszórva tálaljuk!
Fotó: Getty Images