Búcsú a nyártól: mennyei paradicsom tarte

2020. szeptember 03. |

Végtelenül egyszerű recept, a végeredmény mégis izgalmas és gazdag ízű – különösen ha sikerül igazán jó ízű, nyárvégi paradicsomokat találnunk.

Az érett paradicsom édeskés ízének remekül áll, ha kicsit karamellizálódik – ez a titka ennek az egyszerű tarte tatinnek is, amihez elég bolti leveles tésztát használni, hiszen a főszereplő úgyis a lédús zöldség benne. A paradicsomokat ellenben érdemes úgy összeválogatni, hogy tényleg jó minőségű (azaz ne teljesen vízízű) darabokról legyen szó, ha pedig az esztétikai élményt is fokoznánk, válasszunk különböző színű fajtákat! Ebben a receptben görög olajbogyó felel a savasságért és zöldfűszerek kísérik a karamellizált paradicsom édeskés zamatát.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (ha belefér, kinézhetünk egy tarte tatin alaptésztát is)
  • 2 ek. sózatlan vaj
  • 3 fej lilahagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1/4 csésze cukor
  • 2 ek. balzsamecet
  • 1 csésze reszelt cheddar sajt
  • 1/4 csésze Kalamata olajbogyó apróra vágva
  • 500 gramm kisebb cseresznyeparadicsom
  • 1 ek. friss kakukkfű, apróra vágva
  • 1 marék friss bazsalikom a tálaláshoz
  • só és bors

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
  2. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, dobjunk rá egy teáskanál cukrot, és fonnyasszuk, illetve karamellizáljuk meg rajta a hagymát. Öntsünk rá kb. 2 evőkanál vizet, hagyjuk szépen elforrni, majd mikor már kész, tegyük félre.
  3. Egy másik serpenyőben keverjük el az 1/4 csésze cukrot 3 evőkanál vízzel. Amikor a cukor elolvadt (kb. 5-10 perc), adjuk hozzá a balzsamecetet is. Dobjuk rá az olívabogyókat és a paradicsomokat, alaposan forgassuk össze őket. Ízesítsük sóval, borssal, friss kakukkfűvel, majd szórjuk meg reszelt cheddar sajttal.
  4. Ha hőálló serpenyőnk van, egyszerűen borítsuk a paradicsomokra a tésztát, ha nem, először tegyük át a paradicsomokat egy tepsibe vagy tortaformába, és azt fedjük be a tésztával. A tésztán vágjunk néhány lukat a szellőzés végett.
  5. Süssük a tartot kb. 30 percig. Ha kész, várjunk kicsit, amíg kihűl, majd fordítsuk ki a formából. Melegen tálaljuk.

Fotó: GettyImages

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró