Pierogi Ruskie, vagyis krumplival töltött lengyel klasszikus

2020. szeptember 17. |

A lengyelek sokféle módon variálható derelyéje, a pierogi talán az oroszos krumplis-túrós töltelékkel a legfinomabb. A hajtogatás nem a legegyszerűbb, de tényleg érdemes megpróbálkozni vele!

Szinte minden nemzetnek van valamilyen töltött tésztaféléje, legyen szó a magyar szilvás derelyéről, az ázsiai térségben ezerféleképpek készülő dim-sumokról, baókról és gyozákról, vagy a latin empanadáról. Lengyel testvéreinknél ez a pierogi, amit a kelet-európai konyhára jellemző – így a magyar gyomornak is kedves – módon általában viszonylag olcsó, de tartalmas dolgokkal töltenek meg. Az egyik klasszikus verziónak számít a pierogi ruskie, vagyis az „orosz módra” készülő változat, amibe krumpli és túró kerül.

Ami a hajtogatást illeti, érdemes videóról ellesni a technikát, de ha nem sikerül tökéletesen (vagyis nincsenek meg a névadó szarvacskák) akkor se aggódjunk, valószínűleg így is elég finom lesz. A végeredmény egyébként úgy a legjobb, ha egy kis pirított szalonnakockát is készítünk, a pierogokat pedig lepirítjuk a zsírban!

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 1/2 kg krunpli
  • 1 ek. só
  • bors
  • 220 gramm túró
  • 1 ek. vaj
  • 1 kisebb hagyma, apróra vágva

A tésztához:

  • 2-2,5 csésze finomliszt
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 tk. só
  • 1 csésze langyos víz

Feltétnek:

  • sült hagyma
  • pirított szalonna
  • tejföl

Elkészítés:

  1. A krumplikat hámozzuk meg, sós vízben tegyük fel főni.
  2. Míg a krumpli puhára fő, egy kanál vajon pároljuk puhára a hagymát.
  3. A krumplit törjük össze, mintha krumplipürét készítenénk, adjuk hozzá a túrót és a hagymát, ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
  4. A tésztához a lisztet szórjuk egy nagyobb tálba, és alakítsunk ki egy lyukat a közepén Törjük bele a tojást, majd adjuk hozzá a sót, és a langyos víz folyamatos adagolása mellett gyúrjunk homogén tésztát belőle.
  5. A tésztát vágjuk ketté, hagyjuk 20 percet pihenni.
  6. Pihentetés után nyújtsuk ki, majd egy pohár vagy kiszúró segítségével szaggassunk kicsi köröket belőle. A körök közepébe halmozzunk 1-2 teáskanálnyi tölteléket.
  7. Hajtsuk félbe a tésztaköröket, és a két oldal illeszkedésénél „csípkedjünk” kicsi szarvacskákat. Ehhez a lépéshez érdemes lehet megnézni egy videót, ha annyira nem ismerjük jól a pierogi jellegzetes formáját.
  8. A derelyéket forró vízben főzzük ki – akkor jók, ha elkezdenek felúszni a víz tetejére. Ha elkészültek, érdemes szalonnát és hagymát pirítani, majd erre még rádobni a kifőtt derelyéket, hogy lepiruljanak kicsit. Hideg tejföllel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Nem piskóta: a forgácsfánk receptje

Nem piskóta: a forgácsfánk receptje

Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve