Pierogi Ruskie, vagyis krumplival töltött lengyel klasszikus

2020. szeptember 17. |

A lengyelek sokféle módon variálható derelyéje, a pierogi talán az oroszos krumplis-túrós töltelékkel a legfinomabb. A hajtogatás nem a legegyszerűbb, de tényleg érdemes megpróbálkozni vele!

Szinte minden nemzetnek van valamilyen töltött tésztaféléje, legyen szó a magyar szilvás derelyéről, az ázsiai térségben ezerféleképpek készülő dim-sumokról, baókról és gyozákról, vagy a latin empanadáról. Lengyel testvéreinknél ez a pierogi, amit a kelet-európai konyhára jellemző – így a magyar gyomornak is kedves – módon általában viszonylag olcsó, de tartalmas dolgokkal töltenek meg. Az egyik klasszikus verziónak számít a pierogi ruskie, vagyis az „orosz módra” készülő változat, amibe krumpli és túró kerül.

Ami a hajtogatást illeti, érdemes videóról ellesni a technikát, de ha nem sikerül tökéletesen (vagyis nincsenek meg a névadó szarvacskák) akkor se aggódjunk, valószínűleg így is elég finom lesz. A végeredmény egyébként úgy a legjobb, ha egy kis pirított szalonnakockát is készítünk, a pierogokat pedig lepirítjuk a zsírban!

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 1/2 kg krunpli
  • 1 ek. só
  • bors
  • 220 gramm túró
  • 1 ek. vaj
  • 1 kisebb hagyma, apróra vágva

A tésztához:

  • 2-2,5 csésze finomliszt
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 tk. só
  • 1 csésze langyos víz

Feltétnek:

  • sült hagyma
  • pirított szalonna
  • tejföl

Elkészítés:

  1. A krumplikat hámozzuk meg, sós vízben tegyük fel főni.
  2. Míg a krumpli puhára fő, egy kanál vajon pároljuk puhára a hagymát.
  3. A krumplit törjük össze, mintha krumplipürét készítenénk, adjuk hozzá a túrót és a hagymát, ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
  4. A tésztához a lisztet szórjuk egy nagyobb tálba, és alakítsunk ki egy lyukat a közepén Törjük bele a tojást, majd adjuk hozzá a sót, és a langyos víz folyamatos adagolása mellett gyúrjunk homogén tésztát belőle.
  5. A tésztát vágjuk ketté, hagyjuk 20 percet pihenni.
  6. Pihentetés után nyújtsuk ki, majd egy pohár vagy kiszúró segítségével szaggassunk kicsi köröket belőle. A körök közepébe halmozzunk 1-2 teáskanálnyi tölteléket.
  7. Hajtsuk félbe a tésztaköröket, és a két oldal illeszkedésénél „csípkedjünk” kicsi szarvacskákat. Ehhez a lépéshez érdemes lehet megnézni egy videót, ha annyira nem ismerjük jól a pierogi jellegzetes formáját.
  8. A derelyéket forró vízben főzzük ki – akkor jók, ha elkezdenek felúszni a víz tetejére. Ha elkészültek, érdemes szalonnát és hagymát pirítani, majd erre még rádobni a kifőtt derelyéket, hogy lepiruljanak kicsit. Hideg tejföllel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Nem piskóta: a forgácsfánk receptje

Nem piskóta: a forgácsfánk receptje

Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Comfort food a köbön: baconös mac and cheese bacon

Comfort food a köbön: baconös mac and cheese