Így készül a tökéletes pavlova

2020. szeptember 06.
A híres balerina által inspirált tortacsoda, ami kellően habos, ragacsos és biztos, hogy cukorsokkot is kapunk tőle. A pavlova receptjét Gerzsenyi Flóra, a Nosalty szerzője hozta el nektek.

A cukorsokk első részében a croque-en-bouche avagy croquembouche, (ejtsd: krokambus) nevű francia desszertcsoda készült el nálunk, amit ITT megtekinthettek, ha esetleg még nem láttátok volna. A második részben is egy hasonlóan mennyei finomságot készítek el nektek, ami nem más, mint a Pavlova, a torták királynője, amit tejszínnel és nyári bogyós gyümölcsökkel koronáztunk meg.

 

Ez a közel 100 éves édesség Anna Pavlováról, korának legnagyobb balerinájáról kapta a nevét. A táncosnő a világ minden táján fellépett, és az 1920-években éppen Ausztrália és Új-Zéland területén turnézott. Az ő tiszteletére alkották meg ezt a nagy, kerek habcsókos édességet a tetején krémes tejszínhabbal és gazdag gyümölcsfeltéttel. Természetesen Új-Zéland és Ausztrália is egyaránt a Pavlova-torta szülőföldjének tartja magát (ez a nemzeti desszertjük is), ám a valós eredetet senki sem tudja bizonyítani.

Az új-zélandiak szerint az ötlet egy nagy nevű helyi séfhez fűződik, amihez az inspirációt a művésznő balettszoknyája, azaz tütüje adta. Az ausztrálok verziója pedig szinte már legenda: egy nyugat-ausztrál hotel vendége egy ehhez hasonló desszertet megkóstolva állapította meg, hogy olyan könnyed és csodás, akárcsak Anna Pavlova, Oroszország leghíresebb balerinája. Mai napig vitatott a kérdés, ami viszont biztos, hogy a desszert megálmodójának múzsája tényleg Anna volt.

A hagyományos Pavlova, ahogy ma ismerjük, egy nagy, kerek, torta formájú desszert, amelynek legfőbb összetevői a tojásfehérje, a cukor, az ecet, az étkezési keményítő, díszítőelemei pedig a tejszínhab és a friss gyümölcsök.

Íme a tökéletes meringue-állaga

Nekem személy szerint az egyik kedvenc desszertem, hatalmas rajongója vagyok, bármilyen formában. Szeretem, ahogyan kinéz, az ízvilágát és a benne lévő textúrákat. A többi habcsókkal ellentétben a Pavlova ecettel és keményítővel készül, tehát a végeredmény kívülről ropogós, belül pedig kissé ragacsos és puha. Tejszínkrémmel, valamint változatos, leginkább bogyós gyümölcsökkel tálalhatjuk. Egy savanykásabb gyümölcs, mint mondjuk a maracuja, kitűnő kontrasztot alkot az édes habcsókkal.

A receptért kattints a Nosalty oldalára!