Fűszeres-csípős melengető bableves

2020. november 26.
Beléptünk a sűrű, laktató levesek időszakába, amiket érdemes tűzforrón és csípősen fogyasztani. Most pont egy ilyen receptet mutatunk.

Ha szeretjük a babot, érdemes kipróbálni többféle bablevesverziót is: a magyaros Jókai bablevesen és a csodálatos babgulyáson túl melegen ajánljuk az olasz minestronét, de egy fűszeres, közel-keleti verzióval is jól járunk. Az alábbi fogáshoz bónuszként egy házi harisszarecept is jár, ami izgalmas és sokoldalúan használható olajos fűszerkeverék, de ha nem szeretnénk bajlódni vele, ma már tényleg bármilyen keleti élelmiszereket forgalmazó boltban tudunk venni készen. A bablevesbe ezen kívül kerül még kurkuma és kömény, és a hangulat jegyében nyugodtan válasszunk mellé pitát vagy más arab lepénykenyeret.

Hozzávalók:

A harisszához:

  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 ek. füstölt paprika
  • 1 ek. őrölt koriander
  • 1 ek. őrölt kömény
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cayenne bors

A leveshez:

  • 1 és 1/2 csésze tarkabab, beáztatva és lecsepegtetve
  • 1 csésze (konzerv) kockázott paradicsom
  • 1 csésze apróra vágott répa
  • 1 csésze apróra vágott hagyma
  • 1 csésze apróra vágott zellerszár
  • 1-2 ek. házi harissza
  • 1 tk. őrölt kurkuma
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk. őrölt bors
  • 2 és 1/2 csésze víz
  • 2 ek. almaecet
  • 1/2 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
  • görög joghurt és pita a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A harisszához keverjük össze az alapanyagokat, és magas lángon forraljuk őket össze. Ha az olaj már forró és bugyog, vegyük le a tűzről – a kész harisszát hűtőben 1 hónapig tárolhatjuk.
  2. A leveshez olajon futassuk meg a hagymát, majd dobjuk rá a répát és a zellert, pirítsuk kicsit össze őket. Öntsük fel vízzel, dobjuk bele a babot, öntsük rá a paradicsomot, és adjuk hozzá az őrölt fűszereket. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál harisszát ízlés szerint.
  3. Ha a zöldségek megpuhultak, keverjük a levesbe az ecetet, és szórjuk meg petrezselyemmel.
  4. Görög joghurttal, meleg pitával tálaljuk.

PureWow
Fotó: Getty Images

Olvass tovább!