Illatos datolyával sült csirke

2020. november 12.
Próbáljátok ki ezt a karamellizált, datolyával sült csirkét, ami gazdag ízével és isteni illatával mindenkit elcsábít!

Az őszi–téli szezonban a szokásosnál is jobban megéri édes gyümölcsökkel kísérni a húsokat, hiszen ezekből a párosításokból nagyon gazdag, izgalmas, telt ízű ételek készülhetnek. Az alábbi receptben a datolya édességét különböző savak – a fehérbor, az almaecet és a citromlé – egyensúlyozzák, a kakukkfű pedig frissességet ad a recepthez. A puhára fonnyadt hagymahalmok sem maradhatnak ki, amik a ropogós bőrű, belül mégis omlós csirkemellet kísérik. Ropogós tepsis burgonyával tálalva tökéletes fogás – akár az ünnepi asztalra is!

Hozzávalók:

  • 4 darab csontos csirkemell
  • só és bors
  • 2 ek. szőlőmagolaj
  • 4 ek. sózatlan vaj
  • 10 db mogyoróhagyma, megpucolva, meghámozva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 8-10 ág friss kakukkfű
  • 1/2 csésze fehérbor
  • 1 és 1/2 csésze csirkealaplé
  • 8 nagyobb (Medjool) datolya
  • 2/3 csésze magozott olíva, összezúzva
  • 1 és 1/2 ek. almaecet
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  1. Sütés előtt 30 perccel hagyjuk a csirkemelleket szobahőmérsékletűre melegedni. A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
  2. A csirkemelleket törölgessük szárazra, és sózzuk-borsozzuk őket mindkét oldalon. Egy nagyobb öntött vas serpenyőt tegyünk a sütőbe 15 percre, majd helyezzük át a tűzhelyre, és öntsük bele a szőlőmagolajat. Gyújtsunk alá, állítsuk a fokozatot közepesre – a lényeg, hogy az olaj legyen jó forró.
  3. A csirkemelleket először a bőrös oldalukkal pirítsuk ropogósra, egyesével süssük őket, hogy tényleg szépen lepiruljanak. Ha elkészültünk, hagyjunk körülbelül 1 evőkanálnyi olajat a serpenyőben, a többit öntsük le. A csirkemelleket tegyük félre.
  4. Közepes lángon olvasszunk meg 2 evőkanál vajat, majd dobjuk rá a mogyoróhagymákat. 5-6 percig pirítsuk őket, míg kicsit karamellizálódnak. Dobjuk rá a fokhagymát és 1 ág kakukkfüvet, majd még 1 ek. vajat. Ízesítsük sóval és borssal. Mikor a hagymák kicsit megfonnyadtak, öntsük rájuk a bort, majd redukáljuk a mártást körülbelül a felére. Dobáljuk bele a datolyákat és az olívákat.
  5. A csirkemelleket bőrös oldalukkal felfelé helyezzük a serpenyőbe, és tegyük az egészet a sütőbe úgy 20 percre.
  6. A csirkemelleket vegyük ki, a szószhoz pedig adjuk hozzá az almaecetet, és még kicsit forraljuk, hogy besűrűsödjön. Ha kész, adjuk hozzá a maradék 1 ek. vajat és a citromlevet. Ízesítsük tovább ízlés szerint.
  7. A csirkemelleket tegyük vissza a szószba, azonnal, melegen tálaljuk a maradék kakukkfűágakkal díszítve.

PureWow

Olvass tovább!