Így lesz a legfinomabb a karácsonyi halászlé

2020. december 16. |

A „tökéletes” és az „eredeti” címekért a bajai és a szegedi halászlevek között zajlik hosszú évek óta a meccs, és akkor még nem beszéltünk a tiszai, a balatoni és a korhely változatokról. Nábelek Zsófi, a Nosalty szerzője segít nekünk eligazodni!

Minden régiónak megvan a maga halászleve, és persze nem tisztünk rendet tenni halászléügyben (mivel teljesen felesleges az egész „vita”), de jó, ha tisztázzuk a különbségeket, és hogy mik azok a sarkalatos pontok, amik mindegyikre érvényesek. Az egyik legfontosabb különbség az, hogy a földrajzi adottságok miatt gyakran más-más halakra épülnek, de nézzük a részleteket!

Íme, a Nosalty kedvence:

Bajai, ami hungarikum lett

A legkorábbi receptet 1601-ben jegyezte fel egy uradalmi szakács (Thököly Sebestyén), de a „halat éles lével” nevű recept nagyjából semennyire nem emlékeztet a ma ismert halászlevekre, mivel volt benne ecet, bors, gyömbér, alma és még méz is. Az 1800-as évek elején írt receptek viszont már említik a fűszerpaprikát (az „új fűszerszámot”). Nehéz megfogni, mitől lesz egy étel hungarikum vagy a kulturális örökségünk része, de a bajai (vagy dunai) halászlé eleve egy különleges pontja a magyar gasztronómiának. Sokak szerint vita nélkül ez az igazi halászlé, mert ez az a fajta, amit évszázadok óta, egyedi és meghatározott technológiával készítenek. Egyszerűnek tűnik, hiszen csak néhány alapanyag kell hozzá (víz, só, hagyma, pirospaprika és hal), de pont ezért olyan kényes: csak a tökéletes hozzávalóktól és technológiától lesz a halászlé is az. Az ország fő bajai halászlevezője, az érsekcsanádi Rév csárda az alábbiak szerint készíti:

  • Csakis frissen, bográcsban!
  • Uszadékfával a legjobb, a lé lobogva forrjon!
  • Öreg, régi hagymát használnak hozzá.
  • A pirospaprika a legjobb minőségű legyen!
  • Nyurgapontyot használnak.
  • Bajai szokás szerint gyufatésztával tálalják, amelyre a forró levet öntik, majd ezután fogyasztják el külön a halat.

Érdemes még tudni, hogy ha felfelé szűkülő bográcsban készül, akkor kevesebb vizet kell használni, ha viszont felfelé szélesedik, többet. Ennek annyi az oka, hogy az utóbbinál gyorsabban párolog a forró lé, így gyorsabban is koncentrálódik.

Otthoni változathoz, ha épp nincs kéznél uszadékfa és bogrács:

A sűrű szegedi

A másik legtöbbet emlegetett halászlé a szegedi, ami se nem jobb, se nem rosszabb a bajainál, csak éppen rettentő sok borzalmas változatával lehet találkozni. A szegediről terjedt el, hogy mivel passzírozott lével készül, egy sűrű mocsárszerű massza, ami a leleményes éttermi újrahasznosítás eredménye. Az biztos, hogy a halászoknak nem volt sem eszközük, sem kapacitásuk passzírozásra, és mivel ez egy munkaigényesebb fajta, egész biztos, hogy sok helyen ezt az utat a mocsarazást választják, de a tisztességes szegedi egy ízes, koncentrált léből és belefőzött halból áll, amihez lényegében egy alaplevet készítenek, ezt passzírozzák át, és ebben főnek a halszeletek.

Amire figyelni kell:

  • Az alaplevet ne turmixoljuk vagy daráljuk, inkább egy sűrű szitán törjük át a halakat, majd az így kapott levet szűrjük át.
  • Az alapléhez egyszerű, ízes halakat használjunk: ponty, kárász, keszeg (gyakran kecsege is), de jöhetnek a halcsontok, fejek is, ezektől csak még jobb lesz!
  • Jó minőségű paprika és vöröshagyma, nem is kérdés.
  • A halszeleteket érdemes besózni, és minimum tíz percet, de akár egy órát pihentetni főzés előtt, így még ízesebbek lesznek végül.

A méltatlanul mellőzöttek: petyek és tiszai

A petyek, vagyis a balatoni halászlé (szokták lecsós halpaprikáshoz is hasonlítani) általában tükörpontyból készül, de ha busa kerül bele, hát az se baj. Különbség a fenti két halászléhez képest, hogy egy lecsós alappal indítják, vagyis zsíron üvegesre párolt hagymával, zöldpaprikával, fokhagymával és fűszerpaprikával, sőt, még paradicsomot is adnak hozzá. A legjobban arra kell figyelni, hogy az alap ne égjen le, a többi már szinte gyerekjáték, köretként pedig friss kenyeret adnak, ahogy régen a balatoni halászhajókon is fogyasztották, és persze itt sem passzíroznak. Mivel szinte lehetetlen ma már balatoni halhoz jutni, így a petyek is kihalófélben van, de egy-két halászcsárdában még próbálják életben tartani a hagyományt.

A tiszai halászlé, a bajaihoz hasonlóan, a legkorábban feljegyzett halászlevekhez tartozik. 1855-ben Báró Prónay Gábor igen közkedveltnek írja le: „több nemű halból készül eme ízletes eledel, ún. pontyból, csukából, angolnából, de főképpen kecsegéből, melyeket apró darabokra vagdalnak, megsóznak, megpaprikáznak s hagymával meg egy kis babérlevéllel keverve magok leviben megfőznek.”

Egyébként a Tisza mentén többféle halászlevet is találunk: híres a kecsegehalászlé, amit kecsegehúslevesnek is hívnak, mivel ennek a halnak olyan sárga a zsírja, mint egy tanyasi tyúké. Jellegzetes még a korhely halászlé, aminek a Tiszacsegei Halászcsárda a mestere: készítenek füstölt afrikai harcsát, ponty hasaaljából haltöpörtyűt, de a harcsalevesükért több száz kilométert is utaznak a rajongói. Itt is egy lecsós alappal indul a leves, az alaplevet passzírozzák, majd a harcsaszeletek mellett kerül még bele tejföl, mustár és babérlevél is.

A harcsás halászlé receptjéért kattints a Nosalty oldalára!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve