Gigantesz – óriásbab fűszeres paradicsommártásban Steiner Kristóftól

2020. december 14.
Méthanában, úgy hét kilométerre a falunktól van egy apró taverna, amit Katherina vezet: szíve hatalmas, mint a felszolgált adagok is. Étterme, az Eikastikon egyik fő attrakciója a gigantesz, vagyis az óriás fehér bab sűrű, gazdag paradicsomszósszal.

Vannak reggelek, amikor beülünk egy kávéra, és bár még be sem áztatta a babot, mi elkötelezetten várunk a giganteszre – addig pedig a színes asztalkák köré gyűlő cicákkal játszadozunk, és lányaival, Christinával meg Methulával csevegünk. Utóbbi tehetséges művésztanonc, aki az étterem falait díszítő képeket és az étlapokat dekoráló rajzokat is saját kezűleg pingálta. Én cikkeket írok, Nimi az ételfotóinkat szerkeszti, vagy csak úgy bámuljuk a kikötőt, és hálát adunk a sorsnak, hogy itt lehetünk.

A röpke öt-hat óra perceknek tetszik, a gigantesz pedig minden egyes várakozással töltött pillanatért kárpótol. Ahogy jó barátunk, a fél falucska építtetője, Janisz Petropulosz mondja minden lakoma után: „Bravo, Katherina!”, és némán, állva tapsolunk.

Hozzávalók:

1 csésze óriás fehér bab
4-6 nagyobb paradicsom
3 gerezd fokhagyma
6 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
oregánó
só, bors
1 csipet fahéj
1 citrom

Elkészítése:

  1. A szárított fehér babot beáztatjuk – bár gyakran használunk konzerves hüvelyeseket is, ez az óriásbab tényleg akkor mutatja meg valódi ízbomba mivoltát, ha frissiben főzzük. 3 óra áztatás után 1,5-szeres sós vízben, 1 gerezd fokhagymával, a citrom 1/2- ének reszelt héjával felforraljuk, majd közepes lángon zubogtatva 1,5 óra alatt puhára főzzük.
  2. A fedő sokat segít, és érdemes néha rápillantani, nem forrt-e el teljesen a víz. Mikor megpuhult, apróra nyesegetjük a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, oregánót, és az egészet a babocskára öntjük, majd újraforraljuk, és ha a cucc nem lepi el teljesen a babot, felöntjük a kedvenc borunkkal… de vízzel is ér.
  3. Újabb 1/2 órán át fortyogtatjuk kis lángon, majd mehet bele a fahéj is. 2 kanállal kihalászunk a paradicsomos babból, botmixerrel vagy blenderben sima masszává keverjük, és visszaforgatjuk a lábosba.

Titkos tippek: A bab előfőzése után sütőben is készülhet a fogás, ez esetben több időnk marad meginni azt a kis bort, ami az üvegben maradt. Kerülhet bele apróra cafatolt szárított paradicsom, de akár füstölt paprika is – a YouTube-sorozatunk karácsonyi epizódjában így készítettük.

 

Steiner Kristóf és Nimrod Dagan Határtalan házikonyha – A nagyvilág ízei az otthon kényelmében című könyvét ITT találod!