Három bor, amire nem lehet nem figyelni a karácsonyi asztalon

2020. december 20.
Idén karácsonykor a legtöbben valószínűleg szűkebb körben ünnepelünk, mint egyébként. Formabontók lesznek a céges és a baráti együttlétek, és a családi vendégségek száma is lecsökken. A kisebb nyüzsgésnek ugyanakkor lehetnek előnyei is.

Például jobban élvezhetünk dolgokat, amelyekre korábban nem jutott elég figyelem. A mindfulness mozgalom óta pedig tudjuk, hogy ahhoz, hogy mélyen átéljük a pillanatot, jelen kell benne lennünk, arra kell koncentrálnunk.

Lehet, hogy egy pohár bor elfogyasztása korábban csak amolyan kísérőtevékenységnek számított, az idei ünnepek alatt viszont adjunk magunknak lehetőséget arra, hogy másképp is megtapasztalhassuk.

Ehhez nincs szükség arra, hogy ismerjünk boros szakkifejezéseket. Csak az kell, hogy töltsünk egy pohárba, és odafigyeljünk a színére, az illatára és az ízére.

Engedjük magunkat egy kicsit játszani, és hagyjuk, hogy az illatok és az ízek asszociációkat indítsanak el bennünk. Egy pohár magas minőségű tokaji aszú erre bőven nyújt majd terepet. Eszünkbe juthat róla a nagymamánk sárgabaracklekvárja, és a nála töltött nyarak. Vagy beugorhatnak az egyetemen töltött éveink világmegváltó beszélgetései egy-egy csésze tea mellett. A borra jellemző komplexitás miatt ez a felsorolás igencsak hosszúra nyúlhat.

Ha pedig felidéztük az emlékeket, osszuk meg azokat valakivel, akár személyesen, közösen kóstolva, de az ünnep alkalmából rá is csöröghetünk valakire, akivel régóta nem beszéltünk. Még ha fizikailag távol is vagyunk egymástól, az ünnepet megtölthetjük beszélgetésekkel. Ehhez társaságként most három tokaji aszút ajánlunk.

Grand Tokaj Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013

Ha eddig még nem kóstoltunk magas minőségű, élményt adó tokaji aszút, ez a palack tökéletes lesz számunkra, mert minden benne van, amit ennek a különleges borkategóriának tudnia kell. A legerősebb aromajegyet az aszalt gyümölcsök és a méz képviseli. Ezekhez társulnak finoman a fűszerek. Mindezt felerősíti az a más bortípusokhoz képest extrémnek mondható szerkezet, ami a magas cukor- és savtartalom különleges egyensúlyából fakad.

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2011

Sokak számára a tokaji aszú egyik legvonzóbb tulajdonsága annak édessége. Ugyanez másokat pont eltántorít a fogyasztásától. A Disznókőnél fontosnak tartják, hogy az aszú kapcsán ne a sablonos édes boros asszociációk kerüljenek elő, hiszen egy jó aszúban annyival több egyediség van, mint pusztán a cukortartalom. Épp ezért kiemelten fontos kategóriának tartják az 5 puttonyos aszút, ami remek lehetőséget kínál a kísérletezésre a bor és az étel párosítása terén. Kipróbálhatjuk például az aszúikat egzotikus édes-savanyú ízhatású fogások, vagy édes tónusú zöldséges ételek mellé, de ott a klasszikus libamáj, illetve a kéksajt is.

Barta Tokaji Aszú 6 Puttonyos Öreg Király-dűlő 2016

Ezt a kis mennyiségben készülő aszút azoknak ajánljuk, akik egészen különleges tétellel kényeztetnék magukat az ünnepek alatt. Az Öreg Király-dűlő egy kifejezetten meredek fekvésű termőterület, amelyik pont ezért nem állt művelés alatt a múlt rendszerben, így megúszta a kemikáliákat korlátozás nélkül használó időszakot. Amióta a Barta család 2004-ben a terület betelepítésébe kezdett, ügyeltek a természetet megóvó művelési módra, az organikus gazdálkodás rendszerében dolgoznak. A ’16-os évjárat minősége kapcsán pedig plusz megerősítés, hogy a bor a kiemelkedő brit borversenyen, a DWWA-n platina díjat kapott.

 

Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!

Olvass tovább!


Kapcsolódó