Milyen bort kínáljunk ázsiai fogások mellé?

2020. október 03.
Tudjuk, azt mondani, hogy ázsiai konyha, legalább akkora általánosítás, mint ha azt mondanánk, európai. Kétségtelen ugyanakkor, hogy sok, számunkra itthon elérhető keleti fogást az intenzív, fűszeres ízek, a sós ételekben is jelen lévő édesség és a pikánstól a csípősig ívelő érzet különböztet meg leginkább kontinentális fogásainktól.

Ha szőlőtermesztésre vonatkozó statisztikákat vizsgálunk, az első tíz ország között ott lesz Kína és India is. Sőt, előbbi a lista legelején áll. Fontos azonban, hogy ezekben az országban a szőlőt elsősorban csemegeszőlő vagy mazsola előállításához termesztik. Az európai stílusú borkészítést Ázsia az utóbbi évtizedekben kezdte el tanulni. Gyors adaptációs képességeiket és elképesztő méreteiket bizonyítja, hogy Kína tavaly már az ötödik volt a világ bortermelőinek és borfogyasztóinak rangsorában. Persze ha egy főre vetítjük mindezt, már messze nem ilyen jók az eredmények, de kétségkívül dinamikusan fejlődő borpiac az övék.

Mi történik azonban, ha az ázsiai fogásokat magyar borokhoz párosítjuk? Látni fogjuk mindjárt, hogy a tokaji borvidék miért is szolgál jó válasszal erre a kérdésre.

Az intenzív ízű fogások egy hasonlóan erőteljes ízvilágú, élénkebb savú bor partnerségét kívánják maguk mellé. A visszafogottság ebben az esetben könnyen az ingerküszöb alá sodorhatja a bort. A pikáns, csípős ízeknek jó ellenpontot jelent az édesség, különösen ha az ételben szintén van édes faktor. Ebből a célból jól alkalmazhatóak a félszáraz, félédes borok vagy akár a késői szüretelésű tételek, sőt a tokaji aszú is.

Ha nincs meghatározó édes érzet a fogásban, és a csípősség is inkább enyhe, akkor jó választás lehet egy érleltebb pezsgő is, különösen tengeri herkentyűkre és halakra épülő ételek mellett. Ha a rozék felé vonzódunk, válasszunk testesebb, intenzívebb ízű verziókat, sőt egy kis maradék cukor itt is segíthet, ha pedig mindenképpen vöröset innánk, kerüljük a magasabb tannintartalmú borokat, és próbálkozzunk pinot noirral vagy kadarkával.

Patricius Pezsgő Brut 2015

A tokaji pincészet a borvidékre leginkább jellemző három szőlőfajta házasításából készítette el tradicionális eljárással pezsgőjét. A komolyabb beltartalmú, érlelt, de elegáns pezsgő épp annyit mutat a hárslevelű és a sárga muskotály gyümölcsös zamataiból, hogy a prémiumpezsgőkre jellemző kifinomultság megmaradjon. A pincészet 2009-ben az elsők között készített pezsgőt a borvidéken, így mostanra a finomhangolásokkal kialakult, hogy mit akarnak tokaji pezsgőként megmutatni a borkedvelőknek.

Barta Egy Kis Édes Furmint 2017

A Barta Pince Egy Kis sorozata azoknak a borkedvelőknek szól, akik még most ismerkednek a tokaji borvidékkel. A bort két meghatározó eleme tankönyvszerűen jó párosnak ígéri pikáns fogások mellé, hiszen a sárga húsú gyümölcsösség illatban és ízben is kifejezően hat, élénk savai pedig az üde, dinamikus érzetről gondoskodnak. Ha pedig valakinek elnyerte a tetszését a bor, érdemes a pincészet prémiumtételeinek is esélyt adni, amelyeket szintén a fiatal borász, Ujvári Vivien készít.

Carpinus Tokaji Furmint Késői Szüret 2017

A Bai Edit és István által vezetett családi borászat az újabb, felfedezésre érdemes pincészetek közé tartozik a tokaji borvidéken. Amellett, hogy nagy hangsúlyt fektetnek száraz boraikon keresztül a dűlők egyedi adottságainak megmutatására, bizonyos tételekhez, mint ehhez a késői szüretelésű furminthoz is, több dűlő terméséből válogatnak. A gazdag, barackra emlékeztető illatok és ízek jól működnek együtt a bor cukortartalmával, vonzóvá téve a kortyot.

Fotó: Getty Images