Nem piskóta: a kókuszos-marcipános szaloncukor receptje

2020. december 20.
Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Ezúttal klasszikus ünnepi sütemények újragondolt változatát mutatja meg, amelyek nem hiányozhatnak a karácsonyi desszertasztalról.

Biztos mindenki hallott már a szülei, nagyszülei szájából olyasmit, hogy „bezzeg a mi gyerekkorunkban nem lehetett készen szaloncukrot kapni…” Tény, hogy ma automatikusan a bolti szaloncukrok után nyúlunk, ha a karácsonyfa díszítésére kerül sor, pedig a házilag készítettet nem igazán tudja überelni egyik márka sem!

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

Rengetegféle szaloncukrot lehet kapni, és legalább ennyifélét lehet otthon is készíteni. Nálunk a kókuszos-marcipános a legkelendőbb, és – szerencsémre – ez az egyik legkönnyebben elkészíthető ízváltozat. Érdemes jó minőségű marcipánnal és magas kakaótartalmú étcsokoládéval dolgozni, és a csomagolásra egy kis extrafigyelmet szánni – így garantált lesz a siker. De van még néhány bennfentes tippem a tökéletes végeredményhez!

Hozzávalók:

  • 250 g marcipán
  • 100 g kókuszreszelék
  • 150 g étcsokoládé
  • néhány csepp Vénusz étolaj
  • selyempapír és színes alufólia a csomagoláshoz

Elkészítés:

  1. A marcipánt apró darabokra tépkedem, hozzáöntöm a kókuszreszeléket, és alaposan összegyúrom.
  2. A kókuszos marcipánmasszát ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtom, és feldarabolom. A kb. 1,5 kockacukor méretű darabokból olyan téglatesteket formázok, amelyeknek a felső sarkai lekerekítettek.
  3. Vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben felolvasztom az étcsokoládét, majd hozzáadok néhány csepp étolajat, ettől gyönyörű fényt kap a csokibevonat.
  4. Villa segítségével megmártom a pucér szaloncukrokat a csokoládéban, majd szilikonlapra helyezem őket. Ha teljesen megdermed rajtuk a csoki, lehet őket csomagolni.
  5. A selyempapírból téglalapokat, a színes alufóliából a téglalapok rövidebb oldalával megegyező méretű négyzeteket vágok.
  6. Az alufóliára ráhelyezem a selyempapírt, és beletekerek egy szaloncukrot. A végeit először csak ujjbeggyel nyomkodom össze, végül egy madzaggal szorosra húzom.

    Nézd meg videónkat is!

 

Promóció