Török birsalmakompót, ahogy az Auguszt Cukrászda készíti

2020. december 09.
Ünnepi édesség receptjével lepte meg a Marie Claire olvasóit Auguszt Ibolya és József. A Fény utcai cukrászda karácsonyi vásárában pedig ezer és egy újdonság közül választhatunk.

Auguszt, karacsony, desszert, sütemeny, süti

Karácsony közeledtével a Fény utcai Auguszt Cukrászda emeleti terme egy varázslatos mini karácsonyi vásárrá alakult, ahol a vendégek nemcsak a tradicionális magyar, de a német, osztrák, francia, sőt keleti ünnepi édességek és desszertek közül is válogathatnak.

Toth Milan, Auguszt, karacsony, desszert, sütemeny, süti

A bejgli, a szaloncukor és a kuglóf mellett helyet kapnak a habcsókok, a linzerek, a pezsgők, de kandírozott narancs és mézeskalács is. A Marie Claire olvasóinak egy fűszeres török édesség receptjét küldték ajándékba.

Toth Milan, Auguszt, karacsony, desszert, sütemeny, süti

Auguszt Ibolya a török és közel-keleti régió kultúrájának rajongója. Bár a karácsonyt nem ünneplik Törökországban, az év végére és az új év köszöntésére ott is ételkülönlegességek sorával készülnek. Az aszalt gyümölcsök és magok állandó szereplői egy keleti ünnepi asztalnak.

Toth Milan, Auguszt, karacsony, desszert, sütemeny, süti

A vásár keleti sarkába így mandulás kekszek, diós, mogyorós kézműves csokoládék, pisztáciás hókiflik, töltött, aszalt gyümölcsök kerültek, de kóstolhatunk egzotikus teakeverékeket és török birsalmakompótot is. Ez utóbbit otthon is gond nélkül elkészíthetjük:

Toth Milan, Auguszt, karacsony, desszert, sütemeny, süti

Ayva tatlısı – török birsalmakompót

8 birsalma • 1 kiló kristálycukor • 2 kezeletlen citrom • 4 fahéjrúd • 10-10 szem szegfűszeg és ánizs

Hámozzuk meg és vágjuk félbe a birsalmát, majd locsoljuk meg a citrom kifacsart levével. Forraljunk fel fél liter vizet, oldjuk fel benne a cukrot, és néhány percig főzzük, a képződő habot szedjük le. Tegyük bele a birsalmát a citromlével együtt. Főzzük a gyümölcsöt 30 percig, majd miután hozzáadtuk a fűszereket, főzzük tovább egészen addig, amíg aranybarna színű lesz. Hagyjuk kihűlni, távolítsuk el a magházat, és szedjük a birsdarabokat üvegekbe vagy díszes tálba. Öntsük a gyümölcsre a maradék szirupot, de rátehetjük a főtt fűszerdarabkákat is. Törökországban kanálnyi krémsajttal kínálják tálaláskor.

fotó: Tóth Milán, Auguszt 1870 Fény utcai Cukrászda

Olvass tovább!