Télbúcsúztató kolbászozás három isteni magyar borral

2021. március 06.
Egy tartalmas, gazdag fogást keresel, amivel elbúcsúztathatod a telet, és jóleshet a még hűvös tavaszi estéken? A sütnivaló kolbászok széles mezőnyéből válogathatsz, amelyekhez jól illik egy pohár vörösbor is.

A sütnivaló kolbászok kifejezetten sokszínű formákban kínálják magukat. Bár a legtöbb első ránézésre hasonlónak tűnik, nagy változatosságban készülnek. Minden disznót vágó családnak, hentesnek, kis- vagy épp nagyüzemnek megvannak a saját receptjei.

A legtöbb, itthon ismert kolbász közös jellemzője a fűszerpaprika, amely megkülönbözteti őket sok más nemzet kolbászos tradícióitól, valamint az alapanyagként előszeretettel használt sertéshús. A kolbászformában testet öltő gazdag, zsíros textúrák, dús ízek és a pikáns fűszerezés vörösbort kívánnak társaságul. Közülük is jó választásnak bizonyulhatnak azok a tételek, amelyek élénk savakkal rendelkeznek.

Ha más irányba kalandoznánk, keressünk paprikamentes kolbászokat. Ilyenek lehetnek a német nyelvterületeken elterjedt fehér kolbászok, amelyeket sokszor nem is sütnek, hanem főznek. Izgalmas alternatívát jelentenek a zöldfűszerekkel, leginkább rozmaringgal ízesített verziók is, amelyekkel nyáron, a grillszezonban találkozhatunk. Ezekhez a változatokhoz inkább ajánlanánk közepes testű fehérbort, a zsírtartalom ellensúlyozására pedig itt is jól jönnek a savak.

Most azonban az itthon klasszikusnak számító, paprikás kolbászokhoz ajánlunk borokat.

kolbasz-magyar-bor

Soltész Selection Egri Bikavér 2016

Azzal, hogy az egri bikavérek alapját a kékfrankos, egy kifejezetten jó savakkal rendelkező szőlőfajta adja, általában garantált a lendület. Ebbe a borba merlot, cabernet franc, zweigelt, blauburger, turán és cabernet sauvignon került még, hogy egy kifejezetten üde, élénk vörösbor szülessen meg, illatában és ízében tele friss, piros bogyós gyümölcsökkel. A címkén szereplő piros kardigános, bicikliző figurát pedig az a kortárs magyar festmény ihlette, amelyet a pincészet Pajados Bikavérének címkéjén láthattok.

kolbasz-magyar-bor

Heimann Baranya-völgy 2018

A szekszárdi családi pincét már jó néhány éve a fiatal borász, ifj. Heimann Zoltán vezeti. Míg azonban korábban a szüleitől kapott keretrendszer finomításán volt a hangsúly, tavaly saját elképzeléseinek megvalósítására új borcsaládot hozott létre Heimann és Fiai néven. Most ezeken az új borokon keresztül mutatja meg, mit jelent neki Szekszárd. A Baranya-völgyből származó kékfrankos érdekességét a struktúrája, a savak és a tanninok által felépített szerkezet adja meg.

kolbasz-magyar-bor

Gellavilla September 2018

Igazán formabontónak mondható az észak-balatoni pincészet házasítása. A merlot és a pinot noir duettben ritkán kerül egy palackba. A főként fehérborairól ismert termőterületen azonban a pince szívesen kísérletezik a vörösborokkal is, így a kékfrankosuk mellett ezt a September nevű vörös házasítást is szeretnék elkészíteni évjáratról évjáratra. Az általuk nulladikként definiált tételre a kifejezetten érett, akár főtt gyümölcsös hangulatú illatok jellemzőek, míg a kortyról a magasabb tanninérzet, a gyümölcsöket kiegészítő csokoládés asszociáció és a közepes súlycsoport felső szegmense mondható el.

kolbasz-magyar-bor

 

Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!

Olvass tovább! 


Kapcsolódó