Így válassz a legkülönfélébb karfiolételekhez minőségi magyar bort!

2021. február 01.
A hideg, borongós téli napokon akkor is inkább sűrű, krémes fogásokra vágyunk, ha zöldségben gondolkodunk. A karfiol ideális, hiszen textúrája miatt kifejezetten alkalmas arra, hogy dús, ízgazdag fogást készítsünk belőle. Persze tippeket adunk a borpárosításhoz is!

Az ok, amiért télen olyan jólesik a karfiol, az az, hogy sok készítési mód mellett szinte magától sűrű, mártás jellegű fogássá válik. Erre tipikus példa a karfiolkrémleves, ahol elég csak minimálsan fűszerezni, majd annyi folyadékban megfőzni, ami épp ellepi az összevágott zöldséget, és a végén mindössze turmixolásra lesz szükségünk a megfelelő állaghoz, nem kell külön zsiradékkal, liszttel sűrítenünk. Hasonló érdemeiből profitálhatunk akkor is, ha sütőben készítjük el csőben sült vagy rakott karfiol formájában. Ilyenkor persze a besamel és a sajt jelenléte is fokozhatja a kényeztető élményt.

Mostanában ezek mellett a klasszikusok mellett egyre többször találkozunk a sütőben egészben sült karfiollal vagy akár a karfiolsteakkel. Ezeknél a verzióknál jelentősebb a pörkölési aromák súlya a végső ízvilág kialakulásában, erre pedig majd a borválasztáskor is érdemes tekintettel lenni.

A „mártás jellegű” karfiolos fogásokhoz közepes vagy testes fehérbort válasszunk, ami fel tudja venni a versenyt a gazdag ízekkel. Ezeket a borokat onnan ismerhetjük fel, hogy többségük alkoholtartalma 13% vagy afölötti. Jók a tartályos érlelésű borok, de választhatunk hordós verziót is, ha nem túl erős a fa ízjegyeinek jelenléte a borban. Jó párosítás egy chardonnay, egy furmint vagy egy olaszrizling, illetve az ezekre a fajtákra épülő házasítások.

Az egészben sütőben sütött vagy steakverzióhoz sem kell eltávolodnunk a bor fent meghatározott súlycsoportjától, de itt már előnyben részesíthetjük a hordós érlelésű borokat, és az sem baj, ha a fa dongáiból származó pörkölési aromák kiegészítik egymást az étel sült ízeivel.

karfiol-bor-ajanlo

Tóth Ferenc Egri Csillag Superior 2019

Ez már a második évjárat, amikor a pincészet egri csillag superior borát a nemrég bemutatott, egyedi egri palackba tölti, rajta az egri vár ostromának legendás évszámával. A fehér házasítás részben hordós, részben tartályos érlelésű hárslevelűből, olaszrizlingből, királyleánykából és rajnai rizlingből áll. A tartalmas, lágy struktúrájú fehérborban a gyümölcsös jegyek mellett érezzük a hordós érlelésből fakadó aromákat is, így remek választás erre az évszakra.

egri_csillag_superior_2019

Légli Chardonnay 2019

A dél-balatoni borászat számára fontos szőlőfajta a chardonnay. Ehhez a borhoz két alapanyagot is használtak, így annak ellenére, hogy egy szőlőfajtából készült a bor, kicsit tekinthetünk rá házasításként is. A nagyobbik fele egy újabb telepítésű dűlőből származik, és tartályban érlelték, míg a kisebbik része a borászat egyik legfontosabb termőterületéről, a Landordról készült. Krémes, gazdag, telt bor, amely stílusosan kíséri majd a tartalmas fogásokat.

burgundi_legli_chardonnay_2019_fake_01-0

Barta Furmint Öreg Király-dűlő 2016

A tokaji pincészet mára stabil helyet biztosított magának a prémium fehérborok mezőnyében. Ebben fontos szerepe van a borásznak, Ujvári Viviennek, aki a termőtáj és a szőlőfajta adottságai mellett életvidám eleganciát visz a borokba. A dűlőszelektált furmint a 2016-os évjáratból is határozott tartásával és kifejező, gazdag aromavilággal hódít. Az már csak hab a tortán, hogy az érlelés is kifejezetten jól áll a bornak. A szőlő gyümölcsös aromái töltik meg a kortyot, de mindezt már keretbe foglalja a palackos érlelés.

barta-oreg-kiraly-furmint-2016_prestigereserve_web

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!