Ahogy sok más desszertben, a tiramisuban is az a nagyszerű, hogy sokféleképp variálható. A klasszikus verzió tojás nélkül nemcsak azoknak remek választás, akik tojásallergiával küzdenek, hanem azoknak is, akik ódzkodnak a nyers tojás fogyasztásától. Ha gyerekek is esznek belőle, a kávés változatot készítsd koffeinmentesen, vagy ugorj rögtön az epres tiramisuhoz, attól nem fognak felpörögni!
Ezt olvastad már?
Klasszikus tiramisu tojás nélkül
Hozzávalók:
- 500 g mascarpone
- 2-3 evőkanál cukor (igény szerint változtatható)
- 1 flakon tejszínhab (vagy 250 ml frissen felvert habtejszín)
- 250 g babapiskóta
- 250 ml feketekávé
- cukrozatlan kakaó a rétegek közé és a tetejére
Így készül:
- A mascarponét – ami a tiramisu lelke – borítsd egy tálba, add hozzá a cukrot, és egy evőkanállal keverd ki.
- Mikor kezd krémesedni (kb. egy perc után, tehát nagyon gyorsan!), adj hozzá a tejszínhabból, és jól keverd el benne. Az egész flakon tejszínt négy-öt részletben adagold hozzá, és minden alkalommal alaposan dolgozd el.
- A frissen főzött kávét öntsd egy olyan tálkába, amibe majd mártogathatod a babapiskótát.
- Egy nagyobb tál aljába simíts keveset a mascarponés krémből, és szitálj a tetejére cukrozatlan kakaóport.
- Erre jöhet az első sor kávéba mártott babapiskóta, a krém egyharmada és kakaópor kerüljön rá.
- Ezután ismét piskóta, a krém második harmada és kakaópor következzen, végül jöhet az utolsó piskótaréteg, a krém harmadik harmada és kakaószórás.
- Fóliázd le, és tedd hűtőbe pár órára vagy akár egy éjszakára.
Epres tiramisu
Hozzávalók:
- 400 g eper + 5-6 db a díszítéshez
- 4 tojás
- 100 g cukor (ha édesebben szeretitek, ennél több kellhet)
- 500 g mascarpone
- 250 g babapiskóta
Így készül:
- Mosd meg az epret, távolítsd el a szárát és a leveleit, azután tedd egy tálba vagy a turmixgépbe. Adj hozzá 2 evőkanál cukrot – ha szeretitek, keverhetsz hozzá egy kiskanál fahéjat is –, majd pépesítsd botmixerrel vagy turmixold le.
- A tojások sárgáját keverd fehéredésig a megmaradt cukor felével, 2-3 részletben add hozzá a mascarponét, majd óvatos mozdulatokkal forgasd bele a habbá vert tojásfehérjét.
- Egy tál aljába simíts egy keveset a krémből, majd kezdődhet a rétegezés: a babapiskótát mártsd bele az eperpürébe (pont úgy, ahogy a klasszikus tiramisut a kávéba), hagyd, hogy megszívja magát, és szép sorban fektesd le őket. Borítsd be a megmaradt krém harmadával.
- Ezután ismét eperbe mártott babapiskóta következik, majd jöhet a krém második harmada. Tegyél erre még egy réteg piskótát, simítsd rá a megmaradt krémet, és a tetejét díszítsd a dekoráláshoz félretett, apróra vágott eperrel.
- A mascarponés krémhez és az eperhez is passzol a tejcsoki: ha van otthon, reszelhetsz a tetejére egy keveset, de az is jó, ha kakaóporral szóród meg – ez a lépés azonban el is hagyható.
- Fóliázd le, és tedd hűtőbe 2-3 órára vagy akár egy éjszakára.
Csokis tiramisu
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 60 g cukor
- 500 g mascarpone
- 300 ml frissen főzött kávé
- 250 g babapiskóta
- 150 g csoki
- a tetejére cukrozatlan kakaópor
Így készül:
- Válaszd szét a tojásokat, a sárgáját keverd fehéredésig a cukorral, a fehérjét pedig verd habbá.
- A sárgájába dolgozd bele több részletben a mascarponét, majd gyors mozdulatokkal forgasd bele a tojáshabot.
- Vízfürdőben, gőz fölött olvaszd fel a kis darabokra tördelt csokit.
- Egy tál aljában oszlass el egy keveset a mascarpones krémből, szép sorban helyezd rá a kávéba mártott babapiskótát. Kanalazd rá a krém és az olvasztott csoki felét.
- Borítsd be egy újabb réteg kávés piskótával, simítsd rá a megmaradt krémet, és kanalazd rá a csokit.
- Szórd meg cukrozatlan kakaóval, fóliázd le, és tedd hűtőbe a tiramisut 2-3 órára vagy akár egy éjszakára!
Fotó: Getty Images