Nagy kávé „tedd, ne tedd”: a legjobb és legrosszabb hozzávalók, amiket a feketénkhez adhatunk

2021. április 05.
Mi egészséges, és mi nem, mi teszi jobbá tényleg, és mi nem a napi betevő kávénkat, beleértve a cukrot, édesítőt, krémesítőt és növényi tejeket.

Kevés személyesebb dolog van a kávénknál. Van, aki nem tudja elképzelni az első csészét máshogy, csak frissen pörkölt kávéból, feketén, míg másoknak tökéletesen megfelel az előre őrölt kávéból, egyharmad pohár tejjel és egy kis édesítővel, van, akinek pedig a kapucsínó a mindene dupla adag kávéból, zabtejjel.

kave-hozzavalo-tej-cukor-tejpor

Bármilyen is legyen a mi, saját kávénk, a rideg tények azért tények maradnak. A tápanyagszakértők és dietetikusok a megmondhatói, melyik hozzávalók vannak pozitív, negatív hatással a kávénkra, vagy éppen nem változtatnak rajta az egészségünk szempontjából semmit. Akkor se búsuljunk, ha a szakember szerint az épp aktuális kedvencünk nem igazán egészséges választás: van helyette jobb javaslata a dietetikusoknak.

Mesterséges édesítőszer: semleges

A cukorhelyettesítők, mint a szaharin, szukralóz és aszpartám, bár különböző néven ismertek, mind ugyanazt a célt szolgálják: csökkentsék azt a kalóriamennyiséget, amennyit a hagyományos cukor hozzáadása jelentene. Ez 16 kalória egy teáskanálnyi cukorban. A mesterséges édesítőszerek típustól függen 200-700-szor édesebbek, mint a cukor, így nagyon kevés elegendő belőlük. 

A mesterséges édesítőszerek viszont elég rossz hírnévre tettek szert az elmúlt években, napjainkban azonban a szakembereknek az az álláspontja, hogy mivel sokkal kisebb vércukorszint-kiugrást okoznak, mint a cukor, így a diabéteszben szenvedőknek inkább ezek az alternatívák javasoltak. Nem szabad azonban túlzásba vinni fogyasztásukat, mert hasmenést és emésztési problémákat okozhatnak. „Ha valaki természetes, ám alacsony kalóriatartalmú helyettesítőt keres a cukor kiváltására, próbálja ki a sztíviát vagy a szerzetesek körtéje nevű gyümölcsből készült édesítőszert” – javasolta Kimberly Rose-Francis dietetikus. 

Fehér cukor: negatív

Klasszikus módszer a reggeli fekete megédesítésére a cukor, hiszen ez kiegyensúlyozza a kávé keserűségét. Sajnálatos módon a cukornak azonban nincs hozzáadott tápértéke, ha pedig napi négy-öt kávét is elfogyasztunk a nap folyamán, az már tetemes cukormennyiségként jelenhet meg az étrendünkben. A túlzott cukorfogyasztás pedig, ahogy pontosan tudja mindenki ma már, diabéteszhez és elhízáshoz vezethet. 

Ha szeretnénk mégis édesebbé tenni valahogy a kávénkat, inkább válasszunk a fehér cukor helyett kókuszvirágcukrot. Ez tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat is a kalóriák mellett, ám édesebb íze miatt kevesebb is elég lehet belőle. Arról nem is beszélve, hogy kellemes karamellízt adhat a kávénknak. 

Növényi tejek: pozitív

Akár az ökológiai lábnyomunkat, akár a tejtermékek fogyasztását szeretnénk csökkenteni, a növényi alapú tejhelyettesítők remekül pótolhatják a tejeskávéban vagy kapucsínóban a hagyományos tehéntejet. A dietetikus azért javasolja ezt a nagyon változatos (hiszen olajos magvaktól a szóján és kókuszon át a gabonafélékig bármiből készülhet) alternatívát a tehéntej helyett, mert a növényi tejekben is megtalálhatók azok a makrotápanyagok, amelyek alkalmasak a kávé savasságának csökkentésére. „Így jobb a fogaknak és az emésztésnek is a reggeli fekete.”

Olvastad már?

Kávékrémpor: negatív

Az édesítőszerek, aromák és részlegesen hidrogénezett olajok, másnéven transzzsírok kombinációjaként a kávékrémpor ízgazdag, ugyanakkor egészségtelen és kalóriadús adalék lehet a kávéban. „Könnyen extrakalóriákkal és -zsírral terhelhetjük a szervezetünket, különösen, ha napi több kávét is fogyasztunk” – figyelmeztetett a dietetikus. Ha édes és krémes hozzávalókat keresünk a feketénkhez, inkább növényi tejjel és cukormentes helyettesítővel pótoljuk a kávékrémporokat.

Tehéntej: pozitív

Sok érv elhangzik a tehéntejjel kapcsolatban pró és kontra, igazság pedig mindegyikben van. Tény, hogy jó kalciumforrás, tartalmaz D-vitamint, fehérjét és kevesebb transzzsírt és cukrot tartalmaz, mint a feldolgozott kávékrémesítők. Amanda Frankeny dietetikus azonban arra is figyelmeztet, hogy „a túl sok tej fogyasztása a legfrissebb kutatások szerint nem túl előnyös a szervezet számára. Amíg viszont csak a kávénkba töltjük egy relatíve kiegyensúlyozott étrend mellett, nem valószínű, hogy ezektől a negatív hatásoktól tartanunk kellene”.

Ha viszont puffadást, hasmenést, görcsöket tapasztalunk a tejeskávé vagy kapucsínó fogyasztása után, az lehet a laktóz intolerancia jele. Forduljunk orvoshoz ennek kiderítésére, és térjünk át inkább a növényi alternatívákra. 

Vaj vagy kókuszolaj: negatív

A ketodiétát tartók egyik kedvence az a kávé, amelybe 1-2 evőkanál zsírt – kókuszzsírt vagy organikus vajat – tesznek, felhabosítják és reggeli helyett fogyasztják. A rajongói gyakran a kókuszzsírban található trigliceridek egészséges hatását hozzák fel érvként az ilyen kávé mellett, amely a kutatások szerint segíthet fenntartani a teltségérzetet és megelőzni a zsír felhalmozódását a szervezetben. „Sajnálatos módon a kereskedelmi forgalomban kapható kókuszzsírok nem tisztán ebből a középláncú trigliceridből készülnek” – mutatott rá a dietetikus. 

A kávé ebben a formájában közel 500 kalóriát tartalmaz, majdnem 50 gramm zsírral, ami 14 szelet baconnek felel meg. A zsír elengedhetetlenül fontos a kiegyensúlyozott étrendben, ám a túlfogyasztása magas koleszterinszinthez vezethet. „A probléma ezzel a típusú kávéval az, hogy a független tanulmányokból nem az derül ki, hogy lenne bármilyen előnyös hatása, sőt, inkább a súlygyarapodást segítheti elő” – mutatott rá a dietetikus. 

Ha azonban valaki szereti a vaj vagy kókuszzsír gazdagságát a kávéban, próbálja ki helyette inkább a fél teáskanál kókuszkrémet: ebben kevesebb a kalória és a transzzsír is.

Fűszerek: pozitív

Egy csipet fahéj a kapucsínó tetejére vagy egy gondolatnyi kurkuma a tejeskávéra nemcsak a kávénknak, de az egészségünknek is jót tesz. A fahéj például segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, így kifejezetten ajánlják a dietetikus, ha cukrot nem teszünk mellé. 

Egyre népszerűbb a kurkuma is a kávéba, amit szintén örömmel látnak a szakemberek. Ez a fűszer ugyanis gyulladáscsökkentő hatású, és a korai klinikai vizsgálatok szerint csökkentheti a fájdalmat és lassíthatja az időskori szellemi leépülést. Ha pedig még egy kis feketeborsot is őrölünk a kurkuma mellé, javíthatjuk a kurkuma hatóanyagának felszívódását.

Ízesített szirupok: negatív

Karamell, vanília, crème brulée, menta vagy éppen fehér csoki: ez csupán néhány, a rengeteg édes-ízes szirup közül, amivel az emberek szívesen változtatják a kávéjukat, amely így már felér egy kiadós desszerttel. Mind a cukortartalma, mind a kalóriatartalma vetekszik egy szelet süteménnyel az ilyen szirupokkal feltuningolt kávéknak. „Például egy tipikus karamellás lattéban a karamellszirup 100 kalóriával és 25 gramm cukorral dobja meg a napi bevitelünket. Ez már önmagában több, mint a felnőttek számára javasolt optimális napi beviteli mennyiség” – figyelmeztet a dietetikus. 

Az édesszájúaknak sem kell azonban feltétlenül lemondani a finom vaníliás kávéról. Keverjünk juharszirupot vagy mézet a kávénkba egy kis vaníliakivonattal és némi fűszerrel. De az ízesített kávébabok is feldobhatják a mindennapos kávézást, ha egy kis változatosságra vágyunk – anélkül, hogy a vércukorszintünk egyensúlyát kockáztatnánk. 

Tejszínhab: negatív

Nem vitás, hogy a tejszínhab finom, és nehéz ellenállni egy habos kávénak. Ám az ízesítő szirupokhoz hasonlóan a tejszínhab is szükségtelen pluszkalóriákkal és -zsírral terheli a szervezetünket, már korán reggel. „Ha már reggel ilyen adalékokkal dúsított kávéval indítjuk a napot, olyan lökést kap a vércukroszintünk, amely a szervezet gyulladásra való hajlamát is nagyban növeli” – figyelmeztetett a szakember. 

„A tejszínhab maga nem növeli drámaian a kávé kalóriaértékét, 30-80 kalória van egy adagban. Ám általában nem a szimpla fekete tetejére halmozzák a tejszínhabot, hanem az édes-szirupos kávécsodákra – mutatott rá a csapdára a dietetikus. – Ezt élvezzük inkább desszertként, legyünk ennek tudatában.”

Ha extrakrémességet szeretnénk adni a kávénknak, használjunk inkább kókusztejszínt, amit szintén felhabosíthatunk, és az édes-cukros szirupokat is kiválthatja, így két legyet üthetünk egy csapásra. 

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!