Klasszikusan zöld és fehér spárga kapható a legtöbb helyen, mind a kettő tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ízlés kérdése, hogy melyikből mit készítünk. Én a fehérből inkább spárgakrémlevest szoktam készíteni, a zöld pedig megy tésztához, rizottóba, lágy tojáshoz… Most a fehérből készült krémleves vegán verzióját mutatom meg.
Még március elején én is vettem pár plusz konzervet a vécépapír mellé, biztos ami biztos. Elkezdtem gondolkozni, hogy mit is készítsek a megmaradt csicseriborsó-konzervből, mert egy konzervből humusz kicsit sok, zöldséges currybe is elég egy fél.
Aztán eszembe jutott, hogy semleges íze és krémes állaga miatt szuper jól passzolna a spárgához, így ráadásul természetes növényi fehérjét is juttatunk pluszban a szervezetünkbe (100 g-ban 20,5 g fehérje van). Fűszerezésnek a kertemben éppen nyíló kakukkfüvet választottam, ami friss aromát kölcsönöz a levesnek.
Kakukkfüves spárgakrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 csomag fehér spárga (500 g)
- 1/2 konzerv csicseriborsó (kb. 200 g)
- 1 dl rizstejszín
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál fehér bors
- 1 teáskanál friss kakukkfű vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű
Elkészítés:
- A hagymát felkockázzuk, és az olajon elkezdjük megpárolni. Amikor majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és még fél percig pároljuk őket.
- Jöhet a só fele és a kurkuma (illetve a szárított kakukkfű), átkeverjük, és még fél percig pároljuk.
- A spárgát megmossuk, és letörjük az alsó, fás részét, a maradékot 2 cm-es darabokra vágjuk, rádobjuk a hagymás-fűszeres alapra, és átforgatjuk vele, majd felöntjük annyi szűrt vízzel, hogy éppen ellepje.
- Amikor felforr, közepes lángra kapcsoljuk, várunk még 3 percet, majd hozzáadjuk az átmosott csicseriborsót és a rizstejszínt. Megvárjuk, hogy újra felforrjon, és már készen is vagyunk.
- Hozzáadjuk a friss kakukkfüvet, elkeverjük és/vagy egy botmixerrel vagy egy turmixszal krémesre turmixoljuk, és készen is vagyunk a spárgakrémlevessel.
- Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a végén. Tálaláskor megszórhatjuk mandulaforgáccsal, és néhány friss bébispenót-levéllel tálaljuk.
Még több isteni receptért kattints a Smarta.hu-ra!
Olvass tovább!
Mennyei tavaszi, franciás előétel: spárgamimóza
A spárgaszezon olyan rövid, hogy képesek lennénk minden nap spárgát készíteni magunknak. A Nosalty főszerkesztője, Hering András megmutatja nektek, hogy milyen tökéletes előételt lehet belőle készíteni néhány egyszerű, klasszikus és minőségi alapanyag hozzáadásával. Jöhet a spárgamimóza receptje?