Mennyei tavaszi, franciás előétel: spárgamimóza

2021. május 23.
A spárgaszezon olyan rövid, hogy képesek lennénk minden nap spárgát készíteni magunknak. A Nosalty főszerkesztője, Hering András megmutatja nektek, hogy milyen tökéletes előételt lehet belőle készíteni néhány egyszerű, klasszikus és minőségi alapanyag hozzáadásával. Jöhet a spárgamimóza receptje?

A francia konyha mindig tud meglepetéseket okozni, kiváltképp, ha a kevésbé ismert, szezonális előételekről van szó. A rövid ideig tartó spárgaszezon alatt az ember szeretne minél több új receptet kipróbálni a zöldségek egyik királynőjével, az idő viszont szűkös, így nem elég csak a levesekre és a főételekre koncentrálni, az előételek közé is érdemes becsempészni a friss, roppanós alapanyagot.

A spárgamimóza (Asparagus Mimosa) tökéletes entrée-ja lehet egy ráérősebb ebédnek vagy ünnepi vacsorának, ez az egyszerű fogás már az étkezés elején felteszi az i-re azt a bizonyos pontot. A mimóza ebben az esetben a főtt tojás elnevezésére, valamint az elkészült étel gyönyörű, sárgában, fehérben és zöldben pompázó, mimózavirágra emlékeztető színkavalkádjára utal, a mutatós ételtől azonban senkinek sem kell megijednie. Hogy mennyire egyszerű, mégis látványos és nagyon ízletes előételről van szó, azt rögtön két recepttel is bizonyítjuk!

A hozzávalók listájáért kattints a Nosalty oldalára!

A spárgánkat tisztítsuk meg: a fás részeket roppantsuk le, a szárak alsó részét egy zöldséghámozóval meg is pucolhatjuk.

Készítsünk elő egy tál jeget és hideg vizet. Keressünk egy akkora edényt, amiben a spárgák kényelmesen elférnek, majd töltsük fel hideg vízzel, adjunk hozzá két teáskanál sót. Ha forr a víz, csökkentsük a hőt, és kezdjük el párolni benne a spárgánkat, amíg puha nem lesz, ez nagyjából 6-8 perc lehet.

Ezután egy fogó segítségével emeljük ki a spárgát a párolásból, és tegyük át őket a hideg vízzel és jéggel teli tálunkba. Mártóztassunk meg benne őket 2-3 percig, majd a lehűlt spárgáinkat tegyünk ki egy tetszőleges tálra pihenni. (Párolás helyett vagy mellett grillen vagy serpenyőben kevés olajon át is süthetjük a spárgát.)

A vinaigrette elkészítéséhez fogjunk egy kis keverőtálat, majd mérjük/öntsük bele a fehérborecetet, a dijoni mustárt (egy csepp citrom is mehet bele, ha még savanyúbban szeretjük), sót, borsot. Egy habverő segítségével dolgozzuk össze őket, majd lassan, apránként adjuk hozzá az olívaolajat is. A habverővel addig keverjük, amíg emulgeálódnak az összetevők.

A tojásokat főzzük keményre 9 perc alatt. Ha még tökéletesebb tojásélményt szeretnénk, akkor egy percig hagyjuk őket a gyöngyöző forrásvízben főni, majd vegyük le a tűzről (vagy vegyük vissza a legkisebb egységre a hőt alattuk), és 10 percig lefedve hagyjuk keményre főni. Ezzel a módszerrel – ellentétben a folyamatos főzéssel – nem változik gumiállagúvá a tojássárgája, nedvesebb és lágyabb marad.

A tojásfőzés után hideg vízben hűtsük le őket, majd pucoljuk meg, és egy közepes lyukú szitán vagy reszelőn préseljük át a tojásokat. Ez a tojásmimóza.

Tálaláshoz a spárgáinkat locsoljuk meg (egy evőkanállal rákanalazzuk) a vinaigrette-et, halmozzuk rá a tojást, majd friss petrezselyemzölddel, sópehellyel szórjuk meg.

Lehet még fokozni

Ha még különlegesebbé és elegánsabbá szeretnénk a spárgamimózát, vegyünk elő egy evőkanálnyi kapribogyót és egy kevés kaviárt is. A kapribogyókat nyomkodjuk ki, a kisebb szemeket hagyjuk meg egészben, a nagyobb szemeket vágjuk durvára. Miután ráhalmoztuk egy csíkban a tojást a spárgákra, szórjuk a kapribogyókat és egy kevés chilipelyhet a sávra, utolsó lépésként pedig egy vékony vonalon díszítsük az ételt kaviárral. A végeredmény: egyszerűen fenséges!

A pontos receptekért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Olvass tovább!