6 módszer, hogy dugóhúzó nélkül is kinyisd a borosüveget

2021. június 26.
Kivel ne fordult volna elő, hogy kéznél volt egy üveg bor, dugóhúzót viszont nem sikerült keríteni? Ha legközelebb ilyen helyzet áll elő, semmi vész: ezekkel a módszerekkel pikkpakk kinyithatod a borosüveget dugóhúzó híján is!

Jó hír, hogy a parafadugót nem csak dugóhúzóval lehet eltávolítani a borosüvegből – elég, ha kéznél van legalább egy az alábbi eszközök közül, amikről kevésbé köztudott, hogy bornyitáshoz is tökéletesek. Így semmi nem állhatja útját a nyáresti borozgatásnak vagy fröccsözésnek!

Így nyisd ki a bort dugóhúzó nélkül

1) Ha kihúzni nem tudod, nyomd be a dugót!

Ehhez nincs szükség másra, csak egy olyan tárgyra, amelyik átmérője kisebb a borosüvegénél – óvatosan nyomd befelé a parafadugót, amíg bele nem pottyan a palackba. Ezt a módszert a borászok és a sommelier-ek is előszeretettel alkalmazzák, úgyhogy szó sincs szakbarbárságról! Hogy miket vethetsz be ehhez a művelethez? Kulcsot, ceruzát, fakanalat, tollat vagy keskenyebb rúzst, de van, aki szerint puszta kézzel is kivitelezhető. Ha szerencsés vagy, a borosüveg formája megkönnyítheti a dolgodat, a hosszabb nyakú palackokkal kicsit időigényesebb lehet, de azokkal is sikerrel teljesíthető a feladat!

2) Így nyiss bort kulccsal

Ha nem tetszik az ötlet, hogy az üvegbe nyomd a borosdugót, fogj egy kulcsot, és használd úgy, mint a dugóhúzót! Nyomd a parafadugó közepébe, ahogy a dugóhúzóval tennéd, és lassan húzd ki. Ez a módszer kissé kockázatosabb az előbbinél, ha ugyanis nincs szerencséd, a parafadugó szétmorzsolódhat. Ha ez bekövetkezik, sokkal nehezítettebb lesz kinyitni, és nagy valószínűséggel a borba is potyog némi parafaforgács. Akkor sincs gond, ha így alakul, egy kávéfilterrel átszűrheted a bort, és el is hárul az akadály!

3) Próbálkozz csavarral és kalapáccsal

Tudjuk, hogy nem ez a legszofisztikáltabb módja annak, hogy kinyiss egy borosüveget, de ha nincs más lehetőség, érdemes ezt is bevetni! Egy hegyes végű csavarra és egy olyan kalapácsra van hozzá szükség, aminek villás a vége. Szúrd a csavart a dugóba, majd akaszd bele a kalapács villás végébe – óvatosan forgasd és nyomd lefele, pont úgy, ahogy a dugóhúzóval tennéd. Ha ez megvan, kezdd el felfele húzni, és a probléma máris megoldódott, kezdődhet a borozgatás, amit feldobhatsz a borhoz passzoló, ízletes sajtokkal!

4) Elő a gázgyújtó pisztollyal

Fogd a kezedbe a borosüveget a szélesebb részénél, hogy véletlenül se égesd meg magad! A gázgyújtó pisztolyt hozd működésbe, és kezdd el vele hevíteni a parafadugó és a bor között lévő levegős részt az üvegben. Forgasd az üveget, hogy egyenletesen melegedjen át a levegő, ami szép lassan magától elkezdi kinyomni a borosdugót! Addig csináld, míg ráfoghatsz a dugóra, és kézzel is kihúzhatod az üveg szájából! Figyelj oda, hogy ne melegítsd túl az üveget, mert akkor elpattanhat és akár sérülést is okozhat!

Így nyisd ki a bort dugóhúzó nélkül

5) Bornyitás biciklipumpával

Állítsd a borosüveget stabil, vízszintes felületre, és szúrj a parafadugó közepébe egy biciklipumpát. (Fontos tudni, hogy ez a módszer akkor hozza meg a várt eredményt, ha a pumpán lévő tű kellően hosszú!) Ha kellően belemélyesztetted a dugóba, kezdj el levegőt pumpálni, és 1-2 perc múlva a dugó magától kiemelkedik, hiszen a bor és a dugó közé jutott levegő kipréseli az üvegből! Ez az eljárás nagyon hasonlít a gázpisztolyos megoldáshoz, ám kevésbé veszélyes, itt ugyanis nem áll fenn annak a kockázata, hogy az üveg elpattan a melegtől. 

6) Próbálkozhatsz cipővel is

Állítsd a borosüveget egy lapos talpú cipőbe. Fogd meg a cipő orrát az egyik kezeddel, a másikkal pedig ragadd meg az üveg nyakát. Függőlegesen tartva az üveget kezdd el a cipőn keresztül ütögetni a falat a palackkal – az elmélet szerint az apró rázkódások belülről „kikalapálják” a parafadugót, amit aztán könnyedén kihúzhatsz kézzel is. A borszakértők ezt a módszert tartják a legkevésbé szerencsésnek, egyrészt azért, mert meglehetősen időigényes, másrészt azért, mert alkalmazása során felrázódik a bor, ami semmiképp nem tesz jót a minőségének. Látványos és meghökkentő, az biztos, de a borozás élményére nincs jó hatással ez a módszer. Előnye viszont, hogy a dugó egyben marad, így akár újra is hasznosíthatod!

Via

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?