Zsírfolt, fűfolt, izzadságfolt és társaik – házi praktikák az eltüntetésükre

2021. április 23.
Összegyűjtöttük a tíz leggyakoribb folttípust és a hozzá tartozó megoldásokat, amelyek segíthetnek, mielőtt mosószerrel vennéd kezelésbe a szennyezett ruhákat, textileket.

Neked is vannak olyan ruhadarabjaid vagy konyhai textiljeid, amiket félsz használni, mert attól tartasz, hogy olyan makacs folt kerül rájuk, amitől soha az életben nem tudsz megszabadulni? Mutatunk néhány bevált folteltávolító házi praktikát, ami segít, ha netán szennyeződés kerülne az anyagokra. Elő a hófehér abroszokkal, féltve őrzött konyharuhákkal, kötényekkel és csinos ruhákkal!

vorosborfolt folt folteltevolitas folttisztitas

1) Tea- vagy kávéfolt

Szinte biztos, hogy a tea vagy a kávé akkor löttyen a ruhára, ha fehérbe vagy legalábbis valamilyen világos színbe öltöztünk. Persze ezek a foltok a terítőkre, konyharuhákra is veszélyt jelentenek, ezért különösen jó, ha megjegyzed ezt a tippet: mielőtt sor kerülne a mosásra, tegyél a foltra egy kevés ecetet vagy frissen facsart citromlevet, és hagyd hatni egy órán át.

2) Zsírfolt

Ez az egyik leggyakoribb és a legtöbb kellemetlenséget okozó folttípus, nem is csoda, hogy ettől ódzkodunk a leginkább. Szerencsére nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, ha történik egy kis baleset a ruhával: mosás előtt dörzsöld be a foltot drogériában kapható növényi szappannal (a legjobb, ha folyékony szappant használsz), és hagyd, hogy tegye a dolgát 30 percen keresztül. Ha alulmaradnál a küzdelemben, még mindig segíthet, ha víz és mosószóda keverékéből sűrű krémet készítesz, felviszed a foltra, és egy órát vársz a mosás előtt.

3) Vörösborfolt

Sokak rémálma az alkalmi ruhára, netán a kanapéra cseppenő vörösbor, aminek eltávolítása feladhatja a leckét. A ruháknál beválhat, ha forrásban lévő vizet vagy szénsavas ásványvizet öntesz a foltra, mielőtt a mosógépbe tennéd. Bevált módszer az is, hogy fogkrémet teszel a foltra, és egy kiszuperált fogkefével finoman átdörzsölöd – kevés víz hozzáadásával. Fontos: vigyázz, mert a fehérítő fogkrémek a textilek színét is fakíthatják.

4) Fűfolt

Egy szabadtéri program után gyakran tarkítja a ruhákat, szeretett farmernadrágokat fűfolt, ami sajnos nem mindig távozik a textilekből első próbálkozásra. Aggodalomra semmi ok, az ecet ugyanis kihúzhat a csávából: itasd át vele a foltot, és hagyd hatni 40-60 percig a megszokott mosási procedúra előtt.

5) Csokoládéfolt

A csokifolt gyakori vendég a gyerekruhákon, de sokszor kijut belőle a felnőtteknek is. Jó hír, hogy van rá megoldás: egy bögre langyos vízben oldj fel 1 evőkanál folyékony szappant, és áztasd ebbe a keverékbe a csokival szennyezett részt. 30-40 perces pihentetés után mosd ki a ruhát a megszokott módon.

6) Tintafolt

Igen reménytelennek tűnhet, ha tintafolt csúfít el egy ruhát, azonban néhány trükköt ilyen esetekben is bevethetsz. Attól függően, hogy melyik van otthon, a mosás előtt dörzsöld be a foltot tejjel vagy ecettel, és hagyd hatni egy órán keresztül!

folteltavolitas folt mosas

7) Izzadságfolt

A verejték feltűnő foltokat hagyhat a ruhán, amivel néhány egyszerű módszerrel elbánhatsz. Itasd át a foltot mosás előtt ecet és víz 1:1 arányú keverékével, és hagyd hatni 30 percig (a ruha nem marad ecetszagú), vagy dörzsöld be samponnal, és pihentesd 40 percig.

8) Vérfolt

Nagyanyáink szerint a vérfoltokkal szemben sokszor már az is elegendő, ha hideg vízbe áztatod a szerencsétlenül járt ruhadarabot, és sót szórsz a foltra. Ha ez nem válna be, akkor készíts sűrű pasztát hideg víz és kukoricakeményítő 1:1 arányú keverékéből, kend a foltra, és hagyd hatni 30 percig, mielőtt a szokásos módon kimosnád.

9) Tojás okozta szennyeződés

Megesik, hogy a tartalmas reggeliből nemcsak a tányérra kerül, hanem a ruhákra, a kötényre, az abroszra vagy a konyharuhára is jut belőle. Elsőre talán meglepő, mégis igaz, hogy a tojásfolt nem mindig távozik a textilekből egy sima mosást követően. Ha így jársz, áztasd be a foltos ruhadarabot jéghideg vízbe, és hagyd pihenni egy órán keresztül, mielőtt a mosógépbe tennéd. Segíthet az is, ha gyógyszertárban kapható hidrogén-peroxiddal veszed kezelésbe a foltot.

10) Paradicsomszósz 

Ez a folt sajnos elég nehezen jön ki a ruhából vagy a konyhai textilekből, de azért nem kell rögtön lemondani a bepiszkolódott darabról. Jó szolgálatot tehet, ha a foltra egy kis ecetet locsolsz, és hagyod állni 15-20 percig, vagy ha ez nem segít, akkor beválhat a mosószóda és a langyos víz 1:1 arányú keverékéből készült paszta.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?