Amikor igazán meleg van, valljuk be, nincs túl sok kedvünk a konyhában tüsténkedni. Szívesebben nyúlunk végig a kanapén, vagy csobbanunk a vízben, de végszükség esetén a kerti locsoló is enyhülést hozhat. Na, ilyenkor jönnek igazán jól az 5 perc alatt elkészíthető, gyümölcsös-jeges finomságok!
Nem viccelek, tényleg 5 perc alatt össze lehet dobni ezt a meggyfagyit, ráadásul hűteni sem kell, azonnal ehető! Jól hangzik, ugye?
Meggyből fagyi?
Nekem az egyik nagy kedvencem nyáron a meggy a maga savanyúságával, enyhén kesernyés, mégis frissítően édeskés ízével. Korlátlan mennyiségben tudom enni, amíg érik, de a fagyasztott meggyel és ezzel a meggyfagyival meg is lehet hosszabbítani a szezont.
Persze a meggy magozása kicsit macerás művelet, de ehhez a fagyihoz mindenképpen magozott meggyre van szükségünk, amit utána beteszünk a fagyasztóba legalább egy éjszakára.
Ha ezt a műveletet meg akarjuk spórolni, és meggymagozás helyett inkább lógatnánk a lábunkat (amit persze egy rendes háziasszony ugye soha nem tesz… ), akkor vehetünk a boltban is egy csomag fagyasztott meggyet, a célnak tökéletesen megfelel.
Amire még szükségünk lesz, az egy adag cukorszirup, amiből egy adagot ilyenkor nyáron mindig érdemes a hűtőben tartani, hiszen jegeskávéhoz, limonádéhoz vagy hűsítő koktélokhoz is jól jöhet.
Cukorszirup házilag
A cukorszirup elkészítése nagyon egyszerű: 1:1 arányban vizet és cukrot melegítünk (pl.100 g cukrot 100 g vízzel). Amikor teljesen feloldódott a cukor, megvárjuk, hogy lehűljön, és üvegben, hűtőben tároljuk a felhasználásig. Ebből kb. 1,5 dl cukorszirup lesz. Felhasználási mennyiségtől függően akár többet is készíthetsz, hűtőben kb. 2 hétig tudod tárolni.
Cukormentes meggyfagyi
Ha cukormentesen étkezel, akkor a cukorszirupot kiválthatod valamilyen folyékony édesítőszerrel, és így nemcsak hozzáadott cukor nem lesz benne, de az összkalória tartama is csökken, így kb. 1 gombócban mindössze 25 kcal lesz!
Ezenkívül ízlés szerint adhatsz hozzá rumaromát, rumot, de ki is hagyhatod, ha jobban szeretnéd a gyümölcs valódi ízét élvezni.
Hűsítő rumos meggyfagyi házilag:
Hozzávalók:
- 500 g fagyasztott meggy
- 0,5 dl cukorszirup
- 1 tk. rum aroma (vagy 0,5 dl rum)
- 1 kk. szegfűszeg
Elkészítés:
- Minden hozzávalót beledobunk egy nagy teljesítményű turmixba vagy késes konyhai robotgépbe, és addig mixeljük, amíg nagyjából homogén állagú fagyit kapunk.
- Azonnal tálalhatjuk is. A maradékot pedig betehetjük a fagyasztóba.
Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)