Panna cotta, a 10 perces desszert – 3 szuper változatban

2021. június 27. |

A panna cotta egy zseniális olasz desszert, amit kevés hozzávalóból, rövid idő alatt készíthetsz el, sokféleképp. Mi is hoztunk három bevált receptet!

A panna cotta tökéletes nyári desszert, aminek az elkészítéséhez habtejszínre, tejre, vaníliarúdra, az általad megszokott édesítőre (cukorra vagy annak valamelyik helyettesítőjére) és zselatinra lesz szükséged, aminek a panna cotta a pudinghoz hasonló állagát köszönheti. A klasszikus panna cotta ízében a vaníliás tejszín dominál, de ezt feldobhatod bogyós gyümölcsökkel, barackkal vagy akár kávéval is. Az elkészítése nem tart tovább 10 percnél, csak győzd kivárni, míg a hűtőben pihen!

Panna cotta - 10 perces desszert

Klasszikus panna cotta gyümölcsöntettel

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb!)
  • 100 ml tej
  • 80 g cukor (vagy más, kedvedre való édesítő)
  • 8 g zselatin (ha lapzselatint használsz, ez általában 4 lapnak felel meg)
  • 1 rúd vanília
  • 250 g bogyós gyümölcs

Így készül:

  1. Egy kis tálba hideg vizet engedünk, és beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
  2. Amíg a zselatin fürdőzik, a tejszínt és a tejet összekeverjük egy edényben, és kis lángon melegíteni kezdjük.
  3. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő apró fekete magokat kikaparjuk, és a tejszínhez adjuk, majd a vaníliarudat is hozzátesszük (ez még finomabb ízt ad neki).
  4. Hozzáadjuk a cukrot, és egy kézi habverővel folyamatosan kevergetjük.
  5. Még azelőtt félrehúzzuk a tűzről, hogy forrni kezdene, és kiemeljük a vaníliarudat. A megpuhult zselatinlapokat kicsavarjuk, és a meleg tejszínbe tesszük.
  6. Jó alaposan kevergetjük, amíg a zselatin teljesen felolvad – ha úgy látjuk, hogy egy kis rásegítésre lenne szükség, alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, de továbbra is ügyelni kell arra, hogy ne forrjon fel!
  7. Ha a zselatin is szépen eloszlott a tejszínben, poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk (a muffinforma is tökéletesen megteszi!), és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
  8. A gyümölcsöntethez a bogyós gyümölcsök 3/4 részét pár evőkanál vízzel elkezdjük melegíteni egy edényben, majd ízlés szerint édesítjük. Ha felforrt, tovább kevergetjük, és ha teljesen sima öntetet szeretnénk, botmixerrel pürésítjük. A félretett gyümölcsökkel és ezzel az öntettel dekoráljuk a hűtőből kivett, formából kiborított panna cottát.

Kávés panna cotta recept

Kávés panna cotta

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín
  • 120 ml frissen főzött kávé
  • 80 g cukor
  • 1 rúd vanília
  • 8 g zselatin (ez általában 4 zselatinlapnak felel meg)

Így készül:

  1. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, és félretesszük.
  2. Megfőzzük a kávét, és a tejszínnel valamint a cukorral együtt egy edénybe öntjük. Alacsony lángon melegíteni kezdjük.
  3. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk, és a kávés tejszínhez adjuk. A vaníliarudat is beletesszük, és folyamatosan kevergetve jól felmelegítjük.
  4. Mielőtt felforr, félrehúzzuk a tűzről, és beletesszük a kicsavart zselatinlapokat. Kivesszük a vaníliarudat, és alaposan kevergetjük, amíg a zselatinlapok szépen feloldódnak. Ha kell, alacsony fokozaton visszatehetjük a tűzhelyre, de fontos, hogy folyamatosan kevergessük és ne forraljuk fel!
  5. Ha a zselatin felolvadt, pudingformákba vagy pohárba kanalazzuk, és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.
  6. A végeredmény így is tökéletes, de ha fokoznánk az élvezeteket, tehetünk a tetejére tejszínhabot, reszelt vagy olvasztott csokoládét is.
3 mennyei tiramisu: Te melyiket próbálod ki először?

3 mennyei tiramisu: Te melyiket próbálod ki először?

Ha már kívülről fújod a tiramisu receptjét, mutatunk három olyan verziót, ami az újdonság erejével hat. Készítheted egy nagyobb tálban, de ha igazán mutatós desszertet szeretnél, adagold poharakba vagy csatos üvegekbe!

Barackos panna cotta recept

Barackos panna cotta

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín
  • 300 g sárgabarack (a legjobb, ha puha és érett barackot használunk)
  • 80 g cukor + 1 evőkanál a barackhoz
  • 8 g zselatin (ez általában 4 db lapzselatinnak felel meg)

Így készül:

  1. Alaposan megmossuk a sárgabarackot, majd félbevágjuk és kimagozzuk. Kisebb darabokra vágjuk, majd kevés vízzel és 1 evőkanál cukorral főzni kezdjük.
  2. Ha kellően megpuhult a gyümölcs, botmixerrel pürésítjük és langyosra hűtjük.
  3. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, a tejszínt egy edénybe öntjük és édesítjük a cukorral.
  4. Alacsony lángon melegíteni kezdjük a tejszínt, de mielőtt felforr, levesszük a tűzhelyről.
  5. Beletesszük a kicsavart és lecsepegtetett zselatinlapokat, és alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük a barackpürét, és tovább kevergetjük.
  6. Ha szép egyenletes színt kap és az állaga is homogén, szilikonformákba vagy poharakba kanalazzuk, és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük. Friss barackkal és menta- vagy citromfű-levéllel díszíthetjük. Sőt, akár rozmaringgal is feldobhatjuk!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Bőrszépítő barackos smoothie barack

Bőrszépítő barackos smoothie