Panna cotta, a 10 perces desszert – 3 szuper változatban

2021. június 27.
A panna cotta egy zseniális olasz desszert, amit kevés hozzávalóból, rövid idő alatt készíthetsz el, sokféleképp. Mi is hoztunk három bevált receptet!

A panna cotta tökéletes nyári desszert, aminek az elkészítéséhez habtejszínre, tejre, vaníliarúdra, az általad megszokott édesítőre (cukorra vagy annak valamelyik helyettesítőjére) és zselatinra lesz szükséged, aminek a panna cotta a pudinghoz hasonló állagát köszönheti. A klasszikus panna cotta ízében a vaníliás tejszín dominál, de ezt feldobhatod bogyós gyümölcsökkel, barackkal vagy akár kávéval is. Az elkészítése nem tart tovább 10 percnél, csak győzd kivárni, míg a hűtőben pihen!

Panna cotta - 10 perces desszert

Klasszikus panna cotta gyümölcsöntettel

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb!)
  • 100 ml tej
  • 80 g cukor (vagy más, kedvedre való édesítő)
  • 8 g zselatin (ha lapzselatint használsz, ez általában 4 lapnak felel meg)
  • 1 rúd vanília
  • 250 g bogyós gyümölcs

Így készül:

  1. Egy kis tálba hideg vizet engedünk, és beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
  2. Amíg a zselatin fürdőzik, a tejszínt és a tejet összekeverjük egy edényben, és kis lángon melegíteni kezdjük.
  3. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő apró fekete magokat kikaparjuk, és a tejszínhez adjuk, majd a vaníliarudat is hozzátesszük (ez még finomabb ízt ad neki).
  4. Hozzáadjuk a cukrot, és egy kézi habverővel folyamatosan kevergetjük.
  5. Még azelőtt félrehúzzuk a tűzről, hogy forrni kezdene, és kiemeljük a vaníliarudat. A megpuhult zselatinlapokat kicsavarjuk, és a meleg tejszínbe tesszük.
  6. Jó alaposan kevergetjük, amíg a zselatin teljesen felolvad – ha úgy látjuk, hogy egy kis rásegítésre lenne szükség, alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, de továbbra is ügyelni kell arra, hogy ne forrjon fel!
  7. Ha a zselatin is szépen eloszlott a tejszínben, poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk (a muffinforma is tökéletesen megteszi!), és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
  8. A gyümölcsöntethez a bogyós gyümölcsök 3/4 részét pár evőkanál vízzel elkezdjük melegíteni egy edényben, majd ízlés szerint édesítjük. Ha felforrt, tovább kevergetjük, és ha teljesen sima öntetet szeretnénk, botmixerrel pürésítjük. A félretett gyümölcsökkel és ezzel az öntettel dekoráljuk a hűtőből kivett, formából kiborított panna cottát.

Kávés panna cotta recept

Kávés panna cotta

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín
  • 120 ml frissen főzött kávé
  • 80 g cukor
  • 1 rúd vanília
  • 8 g zselatin (ez általában 4 zselatinlapnak felel meg)

Így készül:

  1. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, és félretesszük.
  2. Megfőzzük a kávét, és a tejszínnel valamint a cukorral együtt egy edénybe öntjük. Alacsony lángon melegíteni kezdjük.
  3. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk, és a kávés tejszínhez adjuk. A vaníliarudat is beletesszük, és folyamatosan kevergetve jól felmelegítjük.
  4. Mielőtt felforr, félrehúzzuk a tűzről, és beletesszük a kicsavart zselatinlapokat. Kivesszük a vaníliarudat, és alaposan kevergetjük, amíg a zselatinlapok szépen feloldódnak. Ha kell, alacsony fokozaton visszatehetjük a tűzhelyre, de fontos, hogy folyamatosan kevergessük és ne forraljuk fel!
  5. Ha a zselatin felolvadt, pudingformákba vagy pohárba kanalazzuk, és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.
  6. A végeredmény így is tökéletes, de ha fokoznánk az élvezeteket, tehetünk a tetejére tejszínhabot, reszelt vagy olvasztott csokoládét is.

Barackos panna cotta recept

Barackos panna cotta

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín
  • 300 g sárgabarack (a legjobb, ha puha és érett barackot használunk)
  • 80 g cukor + 1 evőkanál a barackhoz
  • 8 g zselatin (ez általában 4 db lapzselatinnak felel meg)

Így készül:

  1. Alaposan megmossuk a sárgabarackot, majd félbevágjuk és kimagozzuk. Kisebb darabokra vágjuk, majd kevés vízzel és 1 evőkanál cukorral főzni kezdjük.
  2. Ha kellően megpuhult a gyümölcs, botmixerrel pürésítjük és langyosra hűtjük.
  3. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, a tejszínt egy edénybe öntjük és édesítjük a cukorral.
  4. Alacsony lángon melegíteni kezdjük a tejszínt, de mielőtt felforr, levesszük a tűzhelyről.
  5. Beletesszük a kicsavart és lecsepegtetett zselatinlapokat, és alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük a barackpürét, és tovább kevergetjük.
  6. Ha szép egyenletes színt kap és az állaga is homogén, szilikonformákba vagy poharakba kanalazzuk, és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük. Friss barackkal és menta- vagy citromfű-levéllel díszíthetjük. Sőt, akár rozmaringgal is feldobhatjuk!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?